Af • 24 October, 2018

At købe den helt rigtige barberkniv kan være noget af en jungle, så derfor har Made4mens barberingseksperter udformet denne guide, som forklarer barberknivens A til Z på en nem og pædagogisk måde.

Lad dig ikke forvirre af fagtermer, for her har du en komplet guide til køb af din nye barberkniv. Du kan finde alt om barberknive, og du vil blive lidt af en ekspert på området, efter du har læst dette indlæg.

Barberknivens mange navne

Der hvor den smalle, korte ende af bladet roterer mellem de to beskyttende stykker kaldes pivot. De to beskyttende stykker er normalvis af plast, men kan være af alt fra stål til elfenben og udgør håndtaget på barberkniven.

Den opadgående, krumme metalende af den smalle del af bladet kaldes tang og bruges til at hæve bladet fra håndtaget (den at skære sig). Det smalle understøtningsstykke mellem tang og bladet kaldes shank eller skaftet. Skaftet har nogle gange flotte dekorationer eller stempler fra leverandøren. Undersiden af ​​skaftet har nogle gange riller, for at give et mere sikkert greb.

Den buede nederste del af hovedkniven fra skaftet til den skærende kant kaldes skulderen og det punkt hvor skulderen ender i skærekanten kaldes hælen. Fra skaftet og ud mod spidsen findes en tyk metalstrimmel hvorpå klingen fastgøres. Denne kaldes stabilizer og kan være dobbelt, enkelt eller helt være udeladt i nogle modeller.

Den ikke-skærende top af ​​bladet kaldes ryggen mens den skærende del af bladet kaldes cutting edge eller skærekanten. Modsat tangen for enden af bladet kaldes point eller spidsen. Der er normalt to og nogle gange tre ben i håndtaget som kaldet pins og pin’en i midten af håndtaget kaldes center plug.

Spidsen på barberkniven

Spidsens navne kan virke lidt forvirrende, men egentligt er det ret simpelt for der findes kun tre typer af af spidser.

1. Round Point – Rund Spids. Som navnet antyder er skærekantens profil halvcirkulært og mangler derfor det helt skarpe endepunkt. Til gengæld er skærekanten på spidsen mere holdbar og “tilgivende” så spidsen holder sig skarp længere og ikke får uoprettelige hakker. Denne type anbefales til relativt nye brugere af barberknive.

Denne barberkniv fra Danske Njord, har den runde spids. Det er en rigtig god kniv, hvis du ønsker at prøve den gammeldags barberings metode for første gang. Det er en super begynderkniv, og du har derfor mulighed for, at test om det er noget for dig, uden at skulle ligge det helt store beløb.

2. French Point – Fransk Spids. Profilen ligner en kvart cirkel, men med en skarpere vinklet kurve og ender i en skarp spids. French Point spidsen kan hjælpe med at barbere “anskelige pletter som under næsen.

3. Square Point – Kvadratisk Spids. Spidsen er helt lige og slutter med en meget skarp, vinkelret skærekant. Denne type klinge bruges til præcis barbering i små områder, og bør kun anvendes af rutinerede barberer, da der er risiko for at klemme huden og skære sig.

Denne barberkniv fra Giesen & Forsthoff er til dig, der går op i din barbering, og derfor også vil have noget ordenligt udstyr. Det er en meget stil ren barberkniv, som har styr enhver detalje. Kniven kommer med et lækkert carbon håndtag, og den har den karakteristiske kvadratisk spids.

Barberknivens “grind” eller slibning

For at barberkniven skal være så effektiv som mulig, skal bladet være så tyndt som muligt. Easy as that. Derfor er slibning af bladet ekstrem vigtig og der findes grundlæggende to forskellige måder at slibe en barberkniv.

1. Hollow Grind slibning giver et tyndere blad og mere skarpt blad fordi man fjerner mere materiale fra kniven (hulning gør bladet tyndere) og betragtes generelt som en mere effektiv (og dyr) metode at slibe bladet.

Barberkniven fra Böker, er til den øvede wet shaver, der vil have en super skarp barberkniv, der giver en tæt og glat barbering hver gang. Det er en helt klassisk barberkniv, men lavet af den tyske virksomhed Böker, der laver nogle af de bedste barberknive.

2. Flat Grind giver en mere holdbar slibning men til gengæld går man en lille smule på kompromis med skarpheden, da denne type slibning ikke vil være helt så præcis på skærekanten. Nogle fabrikanter vælger udelukkende at producere hollow grind barberknive for at have dem ultra skarpe.

Bladets bredde:

Den tredje og sidste kategori refererer til bladets bredde. Bredden af bladet er defineret som afstanden mellem bagsiden af bladet og spidsen. Fra gammel tid har man altid målt bladet i enheder af ottendedele af en tomme. (Meget mærkeligt, ja) Størrelserne varierer fra 3/8 “op til 7/8”.

Et bredere blad kan bære mere skum og derfor kan man spare lidt tid på ikke at skulle skylle bladet hele tiden. Ulempen ved det bredere blad er, at det ikke er så manøvredygtig som et smalt blad. Et smalt blad kan nemmere barbere stramme, svære steder såsom under næsen, men det skal altså skylles oftere. Den mest populære blad bredde størrelse er 5/8.

Stålet – barberknivens hjerte

Grundmaterialet til en barberkniv er stål med et indhold af karbon på mindst 0,6% for at opnå den højeste grad af hårdhed, elasticitet og modstandsdygtighed mod slid. Varmebehandlingen, den såkaldte “hærdning”, er ekstremt vigtigt for bladet og afhængigt af kvaliteten af stålet, bliver råemnet opvarmet til 1300 ° C og derefter afkølet i en speciel olie ved 200 til 400 grader som hærder bladet og giver en særlig hårdhed og elasticitet. Denne proces er forskellig fra blad til blad og producenterne af barberknive har hver deres måde at hærde bladet.

Dette er den meste unikke barberkniv du kan finde. Kniven er lavet i det helt klassiske damaskus stål, og så er den 100% håndlavet. Håndtaget er udført i det fineste Ibenholdt træ, og du får derfor den mest eksklusive barberkniv til dato. Hvis du er wet shaver af hjertet, kan du ikke forkæle dig selv mere, end med sådan en barberkniv, der er et mesterværk i sig selv.

Pleje af barberkniven

Korrekt pleje er afgørende for hvor længe din barberkniv holder sig skarp. Hver gang barberkniven har været i brug, skal hele kniven skylles i rent vand og tørres grundigt. Hvis kniven ikke bruges i længere tid, er det en god ide at smøre bladet let med olie. Opbevar aldrig barberkniven et fugtigt sted.

Det er vigtigt at du passer på din barberkniv, specielt nu når du har udstyret i orden. En god måde at beskytte sin kniv er med et case. Dette deluxe case fra Dovo, er til dig der, som passer på sine ting, og vil have så lang levetid på sin kniv som muligt.

Stropping – hold din barberkniv skarp

For at barberkniven kan være mest effektiv, er det naturligvis vigtigt at skærekanten er knivskarp.
Skærekanten på en barberkniv er en lille smule skrøbelig og derfor er det vigtigt at man ”stropper” sin kniv med jævne mellemrum. Når man stropper, benytter man en leather-strop, som hænges fra en krog – og så sliber man ellers kniven ved at køre den op og ned af læderet.

Der findes forskellige produkter man kan smøre på læderet med små partikler som sliber kniven endnu skarpere, men dette frarådes for uerfarne brugere, da man kan risikere at lave ”ridser” i skærekanten. Har man beskadiget skærekanten kan man altid få slebet barberkniven op ved en professionel.

Med en læderstrop fra Njord, sikre du at holde din barberkniv skarp, og dermed give den skarpest og glatteste barbering hver gang. Hvis du vil passe på din barberkniv, så er en strop et “must have”, og der er denne strop fra Njord lige hvad du har brug for.

Summary
Barberknivens A til Z
Article Name
Barberknivens A til Z
Description
At købe den helt rigtige barberkniv kan være noget af en jungle, så derfor har Made4mens barberingsekspert udformet denne guide.
Author
Publisher Name
Made4Men Magazine