Af • 18 May, 2018

Hvad enten du plejer et fuldvoksent skæg, eller mere er til at have en super tæt barbering hver dag, handler det om at vælge det rette instrument, der passer lige netop dig.

Er du i den tætbarberede gruppe, dækker de klassiske barberblade fra supermarkedet måske ikke helt dit behov. Derfor har vi her på Made4Men lavet en guide til tre forskellige barberknive, der passer til forskellige behov.

Straight Razor Barberingskniv

Hvad er en straight razor?

Denne barberingskniv er af samme type som de klassiske, gammeldags barberingsknive, du kender fra retro-barbershops og klassiske Hollywood-film. Det er et imponerende stykke værktøj at have hjemme foran spejlet, og det skarpe knivblad fremkalder både fascination og frygt.

Kniven består af et skaft og en lang, skarp skærekant, der kan foldes ned i skaftet. På trods af at det er det ultimative hjælpemiddel til en super glat barbering, så er det et low-tech værktøj. Har du stubbe, du gerne vil have skåret helt væk? Her er et skarpt, ubeskyttet blad, som kan gøre det for dig!

Hvorfor bruge det?

Brugen af en straight razor-kniv er et statement. Det fortæller, at du er villig til at gøre en indsats for at have det rigtige look. Det er en rutine, der kræver tålmodighed og præcision. Denne type barbering er skabt til typen, som ikke falder for supermarkedernes hurtige brug-og-smid-ud-produkter, men i stedet insisterer på at benytte det allerbedste værktøj.

Hvis du benytter din razor-kniv korrekt, så vil den også give dig det bedste resultat. Ligesom en god køkkenkniv er det et enkelt stykke metal, som kan slibes igen og igen, og med den rette pleje kan du bruge det resten af dit liv!

Njord Straight Razor

Denne barberkniv er fra danske Njord, som har stor vægt på skandinaviske værdier og ikke mindst kvalitet. Kniven er designet med mat sort håndtag og med et blad lavet af carbon stål, du får altså både som nybegynder eller erfaren bruger en lækker kniv.

Kniven har en hårdhed på 59-61 HRC og kommer selvfølgelige olieret. Kniven er blevet hærdet og trykket lige, så den patter til en rigtig skarp barbering. Kniven har en rounding point, som betyder at enden af kniven er rund, som er noget anderledes og mere stilrent end traditionelle knive.

Double Edge Safety Barberingskniv

Hvad er en DE skraber?

Opfindelsen af denne kniv tilskrives ofte franskmanden Jean-Jacques Perret, men opnåede ikke rigtigt popularitet før C. Gillettes dobbeltkantede model med udskiftelige knive blev masseproduceret i 1904.

Gillette-versionen krævede ingen slibning, og fordi den var lettere at bruge end en straight razor, begyndte mænd at barbere dem selv i stedet for at overlade arbejdet til deres barber. Double edge-barberingskniven består af et tyndt, fleksibelt blad med to skarpe kanter, som bliver holdt sikkert på plads af et skaft, der tillader at en lille del af den skarpe kant stikker ud.

Hvorfor bruge det?

Ligesom straight razor-kniven, så kræver brugen af double edge også fuld opmærksomhed, men den giver brugeren mere kontrol over kniven. Det kræver en smule øvelse og præcision, men det er på ingen måde farligt.

Knivene er relativt billige, og brugen af dem efterlader ikke din håndvask så beskidt og fyldt med hår som brugen af en almindelig skraber med udskiftelige blade. Det tager lidt længere tid end med skrabere, da den kun har et enkelt blad, men det resulterer til gengæld også i, at du vil opleve mindre hudirritation og indgroede hår, end hvis du bruger en skraber med flere blade.

Double Edge Safety Razor

Du går aldrig galt i byen med en double edge safety razor fra parker. De er kendt for deres traditionelle skrabere med et moderne twist, og med over 45 år i branchen ja så har de bare styr på det. Du får altså her en skraber som virkelig føles som kram.

Den har en god vægt til sig, så du har total kontrol over den, når du barbere dig. Skaftet er på cirka 10 cm. som passer perfekt i hånden og den er utrolig nem at skifte blade på. Du vil helt sikkert få en anden oplevelse end med den normale kedelige skraber.

Cartridge Razor (Skraber)

Hvad er det?

Cartridge Razor (eller som vi kender den på dansk: skraberen) blev for alvor populær i starten af 1970erne, da både Gillette og Schick lancerede massive reklamekampagner, der fremhævede alle fordelene ved at barbere sig med de multi-bladede skrabere. Standardmodellen består af et plastikskaft, der sælges meget billigere end de to førnævnte modeller samt løse barberblads-pakker, der udskiftes, når de mister skarpheden.

Bladene leveres med en fugtgivende stribe for enden af bladet, og skaftet er udstyret med et fleksibelt hoved. Begge er designet til, at gøre din barbering så hurtigt og let som muligt. I modsætning til hvad man måske tror, så er less is more gældende, når det kommer til antallet af skær i de udskiftelige blade. Blade der indeholder fem eller seks skær, samt vibrerende skafte, giver dig ikke nødvendigvis en overlegen barbering i forhold til de blade, der kun indeholder to eller tre skær.

Hvorfor bruge en klassisk skraber?

Den populære skraber er hurtig og let at bruge, og den er næsten helt umulig at komme til skade med. Hvis du ikke er påvirket af indgroede hår og hudirritation efter barbering, og ikke har noget imod at bruge dine hårdtjente penge på de udskiftelige blade, så er en Cartridge razor lige netop dét instrument, du bør holde dig til.

Selv hvis du er til de dyrere modeller, så er en normal skraber god at have stående derhjemme, da den er optimal til hurtige barberinger, eller hvis du skal ud og rejse (da de to andre modeller ikke må medtages i håndbaggagen på fly.

Vi håber dette gav dig lidt af tænke over, i forhold til hvordan du barbere dig. Det er altid nemt, bare at fortsætte med det man plejer, men derfor behøves det ikke at være det bedste. Det er også derfor, at vi som mænd foretrækker en god gammeldags barbering, da det ikke bare skal gå hurtigt men skabe en oplevelse, som det gjorde for mænd før i tiden.

Summary