Af • 9 October, 2018

Når du sidder og browser rundt efter barberkoste, kan du måske hurtigt blive meget forvirret over de mange forskellige navne kostene har. Der er rigtig mange forskellige kostevarianter så som badger koste, boar bristle koste og synthetics. For at give dig en chance for, at forstå forskellen har vi opsummeret de forskellige typer i denne artikel.

I dag bruger de fleste producenter af barberkoste ”badger”, som er grævling hår. Grunden til det er, at grævlingens hår har en naturlig vand absorbering, som giver det optimale resultat.

Desværre for mange af de nye medlemmer af ”wet-shaving” klubben, er der ikke en ordentlig forklaring på de forskellige kvaliteter og man ender derfor tit med, at købe noget forkert.Men bare rolig… I denne artikel får du alt den information du har brug for!

Alt om barberkoste

Pure Badger

Pure badger er klart den mest anvendte kvalitet af grævlingens hår, da det er hår fra stort set hele grævlingens krop. Da der er langt mere af denne slags hår på grævlingen, er det også helt naturligt en billigere type hår og udgør derfor en perfekt starter kost til en evt. nybegynder, før man bevæger sig op i de bedre og dyrere kvaliteter.

Du kan kende pure badger på, at have en meget tydelig farvetone. Det er typisk en blandet form for næsten sorte hår, som er lys i enden, og har typisk en mere rodet tekstur i forhold til de lidt dyrere hår.

Barberkoste med pure badger hårene er ofte produceret, hvor enden er trimmede til, at passe til en barberkost form. Det gør samtidig at enden får denne blonde farve og giver en lidt mere kradsende følelse mod huden, end de dyrere kvaliteter.

Mange mænd foretrækker dog denne type hår, da man kan bruge den til f.eks. en ansigtsscrub eller lignende. Den mere rå ende har også den fordel, at den nemmere kan blødgøre overfladen på ens sæbe.

Best badger

Allerede ved denne opgradering af badger kvaliteten, vil du kunne mærke en væsentlig opgradering af følelse og kvalitet. Best badger hår er samlet fra store områder på grævlingen. Det kan f.eks. være maven.

Farverne på hårene varierer fra en lysebrun farve til en grå farve og man kan tydeligt se en opdeling i farverne. Best badger har en bedre absorberingsevne end pure badger og gør den derfor optimal til, at skumme en perfekt sæbe op til barberingen.

Når du anvender barberkosten på ansigtet får du en mere blød oplevelse, som ikke føles krasende. Hertil skal det dog siges, at der godt kan forekomme en smule krasende fornemmelse, men ikke i nærheden af Pure badger. Rigtig mange mænd har fundet stor glæde i barberkoste fra mærkerne; Edwin Jagger, Mühle og parker, da de får rigtig god kvalitet til en lidt billigere pris.

Super badger

Super badger hår er en lidt finere kvalitet af hår og har en langt blødere følelse end best badger hår. Hårene kommer fra ryggen af grævlingen, som er en smule tungere end maven og er med til, at give den mere bløde følelse.

Håret har en meget tydelig farveopdeling, som er sort i midt sektionen og mere hvid i enden end de lavere kvalitets koste. Den hvide ende af hårene er super blød og har ingen krasende effekt på huden.

Super badger hårene er ofte farvebehandlet af nogle barberkost producenter for, at fremhæve den hvide effekt i hårene. Dog har super badger en naturlig form og er ikke skåret til på nogle måde. Pga. den bedre kvalitet af hår er der brugt mere tid og flere resurser på, at vælge de rigtige hår til kosten. Det gør barberkoste af denne kvalitet mere luksuriøse og dermed også en smule dyrere.

Jo længere du kommer op i kvalitet, jo mere skal du også tage dig godt af din barberkost. Det skyldes, at kostene bliver fyldt med mere delikate hår, som kræver lidt mere omsorg og kærlighed. Det betyder, at du f.eks. bruger tid på at få din kost tørret ordentligt efter brug og ikke trykker for hårdt mod huden.

I denne kvalitets klasse af barberkoste får du en fantastisk absorberingsevne + at kosten holder rigtig godt på vandet når den bliver våd. Det giver den optimale effekt når du skal skumme din barbersæbe eller barberskum.

Barberkoste af denne kvalitet giver altså en rigtig god barberskum, som ender med at give en langt bedre barbering – der er derfor mange mænd, som foretrækker denne kvalitet af kost.

Silvertip badger

Silvertip badger er en sort af hår, som kun findes i nakken på grævlingen og er den mest sjældne og bedste kvalitet af hår. Der er tit forvirring omkring forskellen på super badger og silvertip badger. Udvælgelsen af hår til silvertip badger er meget selektiv og bliver udvalgt efter hvor bløde de føles og deres farve.

Ligesom super badger hår har silvertip en meget opdelt farvefordeling, men har til gengæld en langt mere blød fornemmelse og er den mest luksuriøse og naturlige kost. Med dens høje kvalitet er den også automatisk mere delikat og derfor kræver sådan en god kost også mere pleje, for ikke at gå i stykker eller miste den gode følelse.

Enden af hårene er aldrig farvebehandlet og derfor altid 100% naturlige i farve og følelse. BarberKoste med denne kvalitet er naturligvis også den mest eftertragtede når det kommer til vandabsorbering og evnen til, at holde på vandet.

På trods af denne forbedring, skummer den en sæbe eller creme op ca. lige så godt som super badger kostene gør. Begge slags koste laver en super flot og vel skummet barberskum eller sæbe pga. deres evne til at absorbere og holde på vandet. Du får med Silvertip badger derimod en mere lækker og blød følelse mod din hud, når du anvender den opskummet sæbe.

Når du anvender silvertip badger på din hud, når du en luksuriøs og top kvalitets oplevelse. Det er ca. svarende til, at en blød pude påfører din barberskum til dit ansigt. Med alle disse fordele stiger prisen naturligvis også en smule og er også ofte diskuteret blandt wet-shaving entusiaster. Når alt kommer til alt, er silvertip den klart bedste kvalitet i verden lige nu.

Opsummering

Da ”badger” hårene er et naturligt materiale from et dyr, vil der altid være en variation på alle barberkostene du ser. Det er ikke unormalt at se to barberkoste med samme slags hår, fra samme producent men som har forskellige farveopdelinger eller formning når de står ved siden af hinanden.

Rigtig fede barberkoste er typisk lavet i hånden, da hårene er følsomme og nøje udvalgt og alle mærker har stort set deres egne karakteristika.

Det kan være en rigtig stor hjælp at forstå de forskellige karakteristika og fordele, ved de forskellige slags barberkoste, så du kan få udfyldt dit behov og samtidig spare penge.

Selvom der ikke rigtig er nogle producenter der officielt laver listerne over disse typer af hår, er der masser af eksperter som har dannet grundlag for denne artikel. Hvis du har fået en forståelse for de forskellige barberkoste typer, vil du med sikkerhed kunne finde den barberkost der passer perfekt til dit behov, uden at spring dit budget.