Af • 9 October, 2018

Barberkoste er for det meste lavet af hår fra grævling, svin eller af syntetiske fibre. Det kan dog være svært at finde ud af hvad der er det bedste materiale at bruge for dig. Derfor kan du her læse om, hvad der kendetegner de forskellige typer af børster.

Svinebørster

Også kaldet Pure Bristle. Børster der er lavet af svinehår er hårdere end grævlingehår og er i første omgang meget grove at bruge mod huden. Det er ikke det mest behagelige i starten, men den grovere tekstur gør faktisk meget nytte når du skal skumme din barbersæbe op.

Over tid bliver spidserne af børstehårene blødere og lidt mere behagelige. Dog kommer de aldrig til at være lige så bløde for ansigtet som grævlingehår. Svinehårsbørsternes farver spænder fra gul til hvid, ofte med en sort imiteret linje som dekoration.

Prisen på en svinebørste er svær at slå med en anden type børste. Svinehår er ofte i den billige ende, og du kan finde en fin børste med svinehår til ned under 100 kr. Det gælder fx Wilkinson Sword Barberkost, som kun koster 99,95 kr. Den lave pris er endda til trods for at den har fået mange gode anmeldelser fra vores andre kunder som har nydt godt af den.

Grævlingebørster

Grævlingehår er blevet anvendt som barberbørster i mere end to århundreder. Der er grundlæggende fire forskellige kvaliteter af grævlingehår: pure badger, best badger, super badger og silver tip. Betydningen og navnene på de fire kategorier kan dog variere en smule fra producent til producent.

Pure Badger
Pure Badger er den billigste af de fire typer og kan variere i farve fra brun til grå til sort. Hårene er mere fleksible end svinebørster men er normalt grovere i teksturen end de tre andre slags grævlingehår. Den solide kvalitet vil klare sig godt til dig der godt kan lide den masserende effekt, mens du forbereder sig på at barbere.

En Pure Badger børste holder i gennemsnit i tre år og kan fås i de fleste prisklasser fra 100 kroner og op. En typisk god Pure Badger er Mühles 81-K-3 Barberkost.

Best Badger
Best Badger tilbyder en betydelig forbedring i følelse og kvalitet i forhold til Pure Badger. Håret spænder i farver fra lysere brun til grå og har bedre vandabsorberende egenskaber. Best Badger giver en blødere fornemmelse når du bruger den i ansigtet og er generelt ikke så kradsende som Pure Badger. De bedste børster af denne type holder gennemsnitligt seks år.

Et godt eksempel på en sådan Best Badger børste i høj kvalitet er Baxter of California Black Best Badger Shaving Brush.

Super badger
Super Badger er næste trin indenfor grævlingehår og er endnu blødere for ansigtet. Børstehårene har et farvet mønster med en sort linje over midten og en hvidere spids end de andre hårtyper. Hvis du går fra Pure Badger eller Best Badger til Super Badger vil du mærke en klar forskel i tæthed og vandholdningskapacitet. Super Badger er derfor også gennemsnitligt dyrere end Best Badger og kan vare op til ti år.

En karakteristisk Super Badger som du kan finde på Made4men er Frank Shaving Retro Barberkosten, som har et stilet look du ikke finder andre steder.

Silver Tip
Silver Tip er den bedste og den dyreste kvalitet af børstehår. Ligesom Super Badger har Silver Tip også en meget tydelig mørk linje, men som regel er der en mere defineret kontrast i farve mellem sort og hvid-sølv. Silver Tip hår er helt blide og luksuriøse, og føles som en blød svamp når du masserer skummet i ansigtet.

En gennemsnitlig Silver Tip grævlingebørste vil vare ti år eller mere, men koster også ofte mere end 4-500 kroner. Er du klar til at gå all-in på at få den ultimative barberingsoplevelse, skal du tage et kig på D.R. Harris & Co. Silver Tip Barberkost, som er den højeste kvalitet du kan finde.

Syntetiske børster

Syntetiske børster er blevet væsentligt forbedret i de seneste år. De billigste børster bruger stadig relativt tykke nylonbørstehår og er ikke særlig behageligt. Dog kan du i dag også finde fantastiske produkter fremstillet af syntetiske fibre af høj kvalitet, meget lig med de bedste naturlige grævlingehår. Især de syntetiske Silvertip børster af det tyske mærke Mühle er af høj kvalitet. Den første version af disse børster var ikke så gode, men de nye fibre er forbavsende bløde og holder i lang tid. Faktisk er spidserne blødere end nogen dyrehårsbørster, samtidig med at de er mindre følsomme at bruge hver dag.

Hvis du er allergisk over for dyrehår, er de syntetiske børster desuden et perfekt valg. Børsterne er PETA-godkendt og så skal du oven i købet ofte kun give omkring halvdelen af beløbet for barberskum eller sæbe, i forhold til en dyrehårsbørste.