Af • 9 October, 2015

Et af de meget ofte stillede spørgsmål vi får hos Made4men er ”hvordan kommer jeg i gang?” og ”hvad skal jeg bruge for at komme i gang?”. Selvom vi over tid har givet masser af forslag til produkter efter behov, har vi dog aldrig beskrevet de forskellige dele af en komplet ”wet shaving” pakke. Det vil vi forsøge, at gøre i denne artikel så du ved præcis, hvordan du kommer godt i gang.

Der er flere produkter til traditionel barbering i dag, end der var tilbage i starten af f.eks. Double Edge Razor fødsel omkring 1970erne. I stedet for at fokusere på få dele af den samlede pakke, har vi i denne artikel samlet et godt overblik over hvad der bruges til et godt set-up og hvad du skal bruge til netop dit behov.

Barberkosten

Næsten hver gang vi bliver spurgt omkring, hvordan man lærer wet shave kunsten, er det første spørgsmål næsten altid noget i retningen af: ”hvad er det for noget med den kost?”. Af denne grund alene, er det her vi gerne vil starte!

Over de sidste mange år har der været utrolig mange synspunkter på vigtigheden af barberkosten og dens funktion, i det samlede wet shaving billede. Størstedelen af branchen mener, at den spiller en væsentlig rolle for den ultimative barbering, mens andre synes det er en marketings strategi for at sælge high-end barberkoste til en dyr pris.

I først ombæring er det vigtigt, at forstå funktionen for din barberkost. Barberkostens vigtigste opgave er, at kunne skumme en perfekt sæbe eller skum op til dig, som du kan bruge til din barbering. Uden en rigtig skummet barbersæbe eller creme, kan det i princippet være ligegyldigt hvad for en slags skraber du bruger. En barberkost hjælper samtidig med, at løfte dine ansigtshår og påføre skum/cremen til dit ansigt. Grunden til, at vi vurderer barberkosten til at være super vigtigt for den bedste barbering er, at selvom du måske forsøger dig med en DE Safety Razor eller en barberkniv og finder ud af, at det ikke lige er dig. Så kan du altid gå tilbage til en almindelig skraber og stadig bruge din barberkost til dens fulde potentiale og opnå en bedre og sundere barbering. En rigtig god barberkost til altid være en god investering, som du vil kunne få stor glæde os, uanset hvilket barberingsværktøj du vælger.

Efter at have testet og indkøbt et hav af forskellige barberkoste gennem tiden, er der masser af beviser på, at du ikke behøver at finde den helt store pengepung frem for, at få en barberkost der passer til dit behov. Med det sagt gælder det gode gamle udtryk ”du får, hvad du betaler for” stadig for barberkostene. Hvis du investerer i en god barberkost fra start og tager dig ekstra godt af den, får du garanteret gode resultater fremover.

Selve barberværktøjet

At vælge det rigtige redskab til selve barberingen er endnu en opgave, som du skal have funderet over og taget stilling til. Fuldstændig ligesom med barberkostene er der utrolig mange muligheder – næsten for mange. Går man i dybden på de forskellige enheder kan det være utrolig svært, at finde den alt afgørende forskel på enhederne. Typisk kommer forskellen næsten kun til udtryk i udseendet. Dermed ikke sagt, at en skraber til 100 kr. nødvendigvis er lige så god, som en til 500 kr. men man skal blot være opmærksom på ens behov. Det er typisk materialerne til håndtag og udfoldelse der gør den helt store prisforskel.

For nybegyndere er det typisk lettest, at starte ud med en DE Safety som er udstyret med et fast hoved. Det sætter nemlig ikke de store krav til nybegyndere, at skulle arbejde med et mere funktionelt og fleksibelt hoved, frem for et fast hoved. Hvorimod hvis man er bare en smule øvet, kan man begynde at overveje et fleksibelt og justerbart hoved. Føler du dig som en ekspert, bør du begynde at overveje en DE safety razor med en ”fixed-position”. Her vil du blive udfordret til at mestre dit grip, pres og vinkel. Prisen for at mestre sit håndværk er naturligvis den helt optimale oplevelse og bedste resultat.

At vælge det korrekt blad til din DE Safety Razor er endnu en svær opgave. Da salget og interessen for DE Safety Razor er steget er der også automatisk kommet mange flere blade, som kan forvirre en smule. For blot 10 år siden var der kun få muligheder, men i dag er udvalget overvældende. De gamle mærker som Merkur, Derby og Feather møder altså væsentlig mere konkurrence i dag. Generelt skal du blot være på udkig efter platinium belagte blade, da det er disse blade der giver en skarp barbering med en DE Safety Razor.

Vi ser de fleste mænd lave en stille og rolig overgang til Double Edge Shaving ved, at lære én ting ad gangen før man investere i de store modeller. Double Edge Shaving kommer typisk også før man går over til barberknive eller ligende. Det skyldes typisk, at man gør sin barberingsrutine til en hobby og man gør rigtig meget ud af, at skulle barberes – noget vi er store fans af hos Made4men. Ved at lære at bruge en barberkost + barbercreme og derefter navigere med et skarp blad, kommer interessen for barberknive typisk lige efter.

Barbercreme og sæber

Sortimentet af barbersæber og cremer er næsten endeløst! Prøv at gå en tur gennem dit lokale supermarked… valgmulighederne er endeløse og selv mærker, som ikke burde producere så vigtige produkter har alligevel bevæget sig ud, hvor de måske ikke helt kan bunde – hvis du spørger os. Mange af disse produkter benytter nemlig alle nutidens buzzword, som får dem på hylderne. Desværre oplever vi bare, at mange af produkterne ikke lever op til deres ”buzz”. De er nemlig typisk proppet med kunstige kemikalier som f.eks. drivemidler og tilsætningsstoffer, så deres udløbsdato nærmest er uendelig. Mange af disse tilsætningsstoffer er direkte usunde for dit ansigt, så please… Hvis du vil være med i klubben, så køb produkter der er lavet til formålet!

Heldigvis er der også masser af producenter, som tager barberingspassionen seriøst og laver produkter som både er sunde for skæg og hud. Dem kan vi godt lide og det er faktisk de eneste vi har i butikken. De mere bløde barberingscremer har en tendens til, at give en mere let barbercreme, hvilket kan være en fordel for nybegyndere, da det giver en mere smooth overflade på huden. Barberingssæber kan typisk godt kræve lidt mere teknik og tålmodighed, da de ikke er lige så lette som cremerne. Her arbejder du nemlig også med at, ramme den perfekt vand mængde når du skummer din sæbe op. Det kræver lige et par forsøg, men det er et rigtig sjovt eksperiment. Sæberne er typisk lidt mere anvendt af dem, som går linen helt ud og virkelig sætter en ære i deres barberingsrutine.

Barbercremer og sæber får typisk også tilføjet en duft og her er der naturligvis også mange dufte, at vælge imellem. Sandalwood og citrus er 2 meget velkendte klassikere, som de fleste mænd foretrækker. Her kræver det også lige et par forsøg, før man finder lige netop dét man selv foretrækker.

Andre barbering accessories

Så snart du har valgt dit udstyr for dit perfekte wet shaving setup, kan du begynde at overveje nogle accessories for at gå hele linen ud. Rigtig mange af producenterne laver opbevaringskasser, barberingsstande, rejse tasker og andre enheder, som kan tilføre en stor værdi til den passion du har sat dig for at følge – nemlig old school barbering!

Rejser du meget kan der tilkøbes rejsetasker, som gør at du kan tage dit barberingssæt med dig, hvor end næste tur går hen. De laves i en lang række prisklasser osv. og i masser af forskellige spændende materialer. Det samme gælder barberstande, som vi mener næsten er en nødvendighed, hvis du virkelig går op i dét. En barberstand får dit sæt til at fremstå ekstravagant og super stilet. Der findes ikke noget flottere på badeværelset end et flot barberingssæt!

Realistiske forventninger

Når du har besluttet dig, at tilslutte dig klubben for old school barbering er det svært at forestille sig, at du rammer plet med udstyr og resultater fra dag 1. Desværre ser vi tit, at kunder springer ud i projektet men kun lige får rørt ved overfladen fordi de giver op. Det er en skam og vi vil gerne opfordre dig til, at have tålmodighed og virkelig gøre et ordentligt forsøg. I sidste ende kommer det virkelig til at betale sig – tro på os!
Følelsen af og kigge sig selv i spejlet, mens man koncentrerer sig om at blive skide lækker hver gang man tager sit sværd i hånden og kæmper sin kamp mod ansigtshårene er en fantastisk oplevelse – for nogle endda en slags meditation.

Afsluttende tanker

Når du begynder at kigge rundt efter dine første produkter og sætter dit budget for din første ordre, skal du endelig ikke være bange for at spørge om hjælp! Hvis du ikke kan finde den nødvendige information her på siden er du mere end velkommen til, at ringe til os og få nogle gode råd. Vi har trods alt alle været nybegyndere + vi har hænderne i alle vores produkter inden de ryger op på siden. Så vi kan om nogle hjælpe dig til det rigtige valg. Så vær ikke bange for at ringe eller skrive til os – vi sidder klar med åbne arme, så vi kan få udvidet klubben af wet shavere.