Af • 6 August, 2019

Hvis du aldrig nogensinde har haft en hudorm, så er du måske den eneste her i verden, der aldrig har prøvet det. De fleste har på et eller andet tidspunkt i deres liv oplevet en hudorm – og hvor er det dog bare frustrerende og irriterende at have dem. De er nogen banditter, der kan være ret svære at få bug på.

Hvis du har haft det, så har du sikkert prøvet alverden for at slippe af med dem – og du har måske nærmest lavet flere sår og rifter, end der har været grund til, fordi du har prøvet så ihærdigt at få de hudorme væk. Vi giver dig de bedste tips til at slippe for at få hudorme – og så slipper du også for at rive din hud helt itu.

Hvad er hudorme?

I dine øjne er hudorme nok nogle forbandet irriterende banditter. Vi kender det også – så bare rolig! Og vi kan garantere dig for, at du ikke er den eneste, der kan bande dem langt væk. Det kan virke så uoverskueligt og umuligt at få dem fjernet, men du kan faktisk selv være med til at undgå at få dem, hvis du plejer din hud ordentligt.

Men hvad er en hudorm egentligt? En hudorme består af talg og keratin. Derudover består det også af snavs, skidt, sved og bakterier der ligger sig på huden. Faktisk opstår en hudorm ved, at porerne eller talgkirtlerne tilstopper – og det betyder, at du ikke renser og peeler din hud. Alt snavs, talg, keratin, skidt og bakterier får lov til at ligge på huden, så det tilstopper porerne, og derfor kan din hud ikke få den luft, som den har brug for.

Åbne comedoner (hudorme)

Et fint latinsk ord for hudorme er comedoner – du har nok hørt ordet comedoner i forbindelse med din søgen om at fjerne hudormene. Det er sådan, at der findes to forskellige slags hudorme – den ene er de åbne comedoner.

Facts om åbne comedoner:

 • Den åbne comedon er sort – og derfor kan du se små sorte prikker i huden. Det er sorte hudorme. Det betyder blot, at der er sket en oxidering af det talg, der ligger i poren
 • Den øverste del er oftest sort, men når du klemmer hudormen ud, vil du bemærke, at den er helt hvid nede i spidsen
 • Poreåbningen er delvist lukket på grund af talg og keratin. Det gør det svært for talgkirtlen at komme af med det talg, som den skal afstøde. Det medfører, at talgkanalen udvides, og det giver de udvidet porer
 • Når du klemmer hudormen ud, er det vigtigt, at du får tømt hele talgkirtlen, derfor skal du gerne kunne se en lille “hale” på hudormen – ellers har du ikke fået den helt ud, og du vil risikere, at det kan give dig en bums senere hen

Lukkede comedoner (lukkede hudorme)

Den anden form for hudorm, der kan opstå, er en lukket comedon. Du vil nok sidde og tænke, hvad er forskellen? Og den får du lige her.

Facts om lukkede comedoner:

 • Hvis åbningen er helt lukket til, så er det en lukket comedon – det vil typisk ses som en hvid knop, som du kan have svært ved at klemme ud, fordi talget er lukket inde
 • Får du ikke fjernet den lukkede comedon, så kan processen sagtens udvikle sig til en bums eller til store hudorme
 • Det er vigtigt, når du fjerner en lukket comedon, at du bruger en sterilnål til at lave et lillebitte hul, så du kan klemme det talg ud, der ligger i talgkirtlen – netop for at undgå tryksår

Hvordan slipper du for hudorme?

Det er sådan, at mænds hud oftest er tykkere og mere læderagtig end kvinders. Derfor er det endnu mere vigtigt, at vi får renset og peelet vores hud, da der med større risiko kan ligge bakterier, skidt og snavs på huden. Det er nederen, vi ved det! Men det er nødvendigt for at du kan undgå at få de irriterende hudorme.

Det behøver endda ikke tage lang tid at forebygge mod hudorme. Du kan faktisk ved hjælp af 4 steps opnå en hud, der er uden hudorme. Så det er da bare at komme igang, når det ikke er sværere end det.

1. Rens dit ansigt

Det vigtigste for at have en ren hud er at rense ansigtet. Hvis ikke du allerede nu renser det, så bør du gøre det. Og især hvis du døjer med hudorme.

Det er sådan, at en ansigtsrens renser dit ansigt for skidt, snavs, sved, bakterier og hvad der ellers måtte sætte sig på din hud i løbet af hel dag. Og du tør nok ikke tro det – men det er meget, der sætter sig på din hud i løbet af en dag!

Du skal derfor bruge din ansigtsrens både morgen og aften – hver eneste dag. Din ansigtsrens vil sørge for, at din hud er ren, og der ikke sætter sig noget i dine porer.

2. Peel dit ansigt

Steppet som alle glemmer, men som faktisk er det mest væsentlige for at have en hud uden hudorme – er faktisk en peeling.

En ansigtsrens er ikke nok til at fjerne de døde hudceller, talg eller bakterier der sidder på huden. Det er derfor nødvendigt at få det peelet eller eksfolieret væk, så dine porer ikke bliver tilstoppet.

Du skal som hovedregel bruge en peeling 1-2 gange ugentligt. Det er vigtigt, at du bruger den som anbefalet, hvis du ønsker at undgå at få hudorme.

3. Brug en dybderensende ansigtsmaske

Er din hud meget olieret, eller har du tendens til rigtig mange hudorme, så kan du med stor fordel implementere en ansigtsmaske i din kamp mod hudormene.

Du finder ikke en decideret hudorme maske – men der findes mange masker, der kan hjælpe med at minimere hudorme. Hvis du vil gøre noget yderligere mod hudormene, bør du vælge en ansigtsmaske, der er dybderensende. Det vil sige, at den renser porerne i dybden, samtidig med at den sørger for at holde porerne rene – derudover er mange dybderensende ansigtsmasker poresamtrækkende.

Du bør anvende din dybderensende maske 1-2 gange ugentligt, for at opnå et optimalt resultat. Din hud vil elske dig for at give noget ekstra kærlighed.

4. Brug en fugtgivende ansigtscreme

Til aller sidst er det vigtigt, at du bruger en ansigtscreme. Det skal du for at beskytte din hud – samtidig med at du giver noget fugt til din hud. Får den ikke fugt, kan der også opstå hudorme.

En ansigtscreme beskytter din hud, og ligesom lukker huden ordentligt til igen, efter du har arbejdet på den – men den lukker selvfølgelig din hud til på den gode måde. Det er simpelthen for at beskytte, og for at du ikke skal få flere hudorme.

Du skal anvende din ansigtscreme hver morgen og aften for optimal beskyttelsen af din hud. Din hud har brug for masser af beskyttelse og fugt.

Myter om hudorme

Du har sikkert læst rigtig meget om hudorme – og hvis ikke du har læst om det, så har du helt sikkert hørt alle mulige fancy ting, du kan gøre for at undgå hudorme. Der er mange ting, der blot er rygter og myter, og som du altså ikke kan opnå et resultat med. Det er blandt andet:

 • Du kan hive en hudorme ud – nej det kan du ikke. En hudorme sidder dybt nede i huden, og derfor kan den ikke rives ud
 • Du kan dampe ansigtet – ja, det kan du… men hudormene fjernes ikke af blot at dampe ansigtet
 • Du må ikke presse hudorme ud – jo, du må presse de åbne hudorme, men du skal gøre det forsigtigt, så du ikke laver ar og sår på dig selv
 • Du må presse de lukkede hudorme – nej, det må du ikke. Du må hvert fald ikke bare presse og presse, for du ødelægger din hud, og du ender med et ar
 • Jo skrappere produkter du bruger, jo mere resultat ser du – nej, det er ikke rigtigt. Jo skrappere produkter du bruger, jo mere skræmmer du din hud, og jo mere fremprovokerer du endnu flere hudorme

Få din hud i balance

Det er derfor med at finde en balance for din hud. Hvis din hud ikke er i balance, så opstår der hudorme. Det er derfor vigtigt, at du ikke irriterer din hud – men blot giver masser af kærlighed til din hud. Hudorme er et generelt irriterende hudproblem – og det er vigtigt, du husker på, at du ikke er den eneste.

Om du har en tør hud eller fedtet hud, så har du ligeså stor chance for at få hudorme. Så uanset hvilken hud du har, så kræver det, at du plejer din hud, hvis du vil undgå at få hudorme. Dermed sagt så er nogen mennesker jo også irriterende heldige, og døjer ikke særligt meget med hudorme – men du kan jo blive en af de irriterende, der ikke døjer med hudorme.

Tør du ikke selv fjerne hudormene, eller vil du ikke lave skader på dig selv, så er det en god idé at få en dybderensende ansigtsbehandling, hvor du kan få hjælp til at fjerne de hudorme, du måtte døje med – og så får du hvert fald ingen sår eller ar.