Af • 8 April, 2019

Solen er en af de påvirkninger, der kan skade og ælde din hud allermest, og uden den rigtige beskyttelse kan den tilmed være en direkte trussel mod dit helbred. Derfor skal du selvfølgelig også som mand beskytte din hud mod solens skadevirkninger.

Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal iføre dig en burka eller være ligbleg hele sommeren – du skal bare beskytte din hud fornuftigt, så du får det bedste ud af solskinnet men undgår rynker, læderhud og andre skadevirkninger. Vi har herunder samlet nogle tips til, hvordan du gør.

Hudtype

Optimal solbeskyttelse handler i høj grad om at kende sin hudtype og bruge rigelig med god solcreme af den rigtige faktor. Din hudtype bestemmer, hvor følsom du er over for solen, og dermed hvor let du får solskader, og hvor meget du bør beskytte dig. Så du kan evt. starte med at gå ind på Kræftens Bekæmpelses site solen.dk og teste, hvilken hudtype du har.

Ellers ved du nok også selv, om du er typen, der let bliver forbrændt eller ej. Herudover bør du huske på så vidt muligt at opholde dig i skyggen mellem 12 og 15 og generelt afholde dig fra at ligge og stege i længere tid – også selv om du bruger solcreme.

Valg af den rigtige solfaktor

Når du skal finde ud af, hvilken solfaktor du bør bruge, afhænger det af flere ting, bl.a. hvilken hudtype du har, og hvad UV-indekset er, der hvor du befinder dig. Som en generel regel bør du dog iflg. Kræftens Bekæmpelse altid bruge faktor 15 eller derover, når du opholder dig i solen.

Hvis UV-indekset er under 6, vil faktor 15 være tilstrækkeligt for de fleste, men kommer UV-indekset over 6, som det ofte er i udlandet og af og til også i Danmark, bør du bruge en højere faktor – især hvis du er tæt på ækvator, opholder dig længe i solen eller har lys hud.

Mange tror fejlagtigt, at faktor 30 beskytter dobbelt så godt som faktor 15, men dette er langt fra tilfældet. Faktor 15 beskytter ved den rigtige anvendelse mod op til 93,3% af strålerne, mens faktor 30 beskytter mod op til 96,7%. Så det er få procent ekstra beskyttelse, du betaler for ved en faktor 30 solcreme.

Ved et UV-indeks under 6 kan det således godt betale sig at bruge rigelig faktor 15 og smøre sig ofte frem for at investere i højere faktor.

Mængden af solcreme er afgørende

Det er helt afgørende, at du smører dig grundigt ind i rigelig solcreme for at få den rigtige beskyttelse, for sparer du på solcremen, beskytter den dig ikke, så smør dig ind grundigt og ofte, når du opholder dig i solen.

Herudover kan det være en god idé at vælge en vandfast solcreme, da den er mere modstandsdygtig over for sand, sved og vand, så den holder bedre. Sidst men ikke mindst er det vigtigt at sørge for, at din solcreme er bredspektret, så den beskytter dig mod både UVA og UVB stråler, da begge typer stråling kan skade og ælde din hud.

Ansigtscreme med solfaktor

Ansigtet er den del af dig, der typisk er mest udsat – også i solen! Derfor er det ekstra vigtigt at sørge for at beskytte dit ansigt godt, så du undgår rynker, pigmentpletter og andre solskader. Du kan selvfølgelig vælge at bruge den samme solcreme i ansigtet, som du bruger til kroppen, men der er flere fordele ved i stedet at bruge en god ansigtscreme med solfaktor til ansigtet. En ansigtscreme er fremstillet netop til ansigtet, og derfor matcher den også meget bedre de særlige behov for pleje, din hud i ansigtet har.

Du undgår samtidig den fedtende virkning, en creme til kroppen kan give, når du bruger den i ansigtet. Det nemmeste er helt simpelt at integrere solcremen i din morgenrutine hele sommer-halvåret ved at skifte din sædvanlige ansigtscreme ud med én med solfaktor.

Du påfører bare ansigtscremen efter morgenbadet, og så er du beskyttet og klar til at gå ud. Hvis du opholder dig meget i solen, bør du dog huske at smøre dig ind igen senere også. Hvis du i stedet foretrækker at have én solcreme til både krop og ansigt, bør du vælge en, der er fremstillet til begge dele, så den ikke fedter i ansigtet.

Husk læberne

Du kender garanteret godt fornemmelsen af meget tørre læber, når du har opholdt dig i solen. Og de tørre, ømme og sprukne læber er irriterende og ikke særligt anvendelige til alt det sjove, de gerne skal bruges til i sommersolen. Læberne er følsomme over for solen, så du skal selvfølgelig også pleje og beskytte dem godt.

Det gør du nemt og effektivt med en plejende lip balm med solfaktor som fx Jack Black Intense Therapy Lip Balm SPF 25 Mint-Shea Butter. Du får nemt den rigtige pleje og beskyttelse med denne læbepomade, så du holder dine læber glatte, bløde og indbydende hver dag hele sommeren.

Ekstra hudpleje og aftersun

Når din hud har været udsat for solen, har den brug for ekstra fugt og pleje, også selv om du har været flittig med solcremen. Så for at undgå rynker og tør hud, der skaller af og ser rigtig træls ud, bør du altid tilføre ekstra fugt og pleje, når du har været ude i solen. Du kan med fordel bruge en aftersun lotion, der er fremstillet til netop at styrke og pleje din hud efter sol påvirkning.

Aloe Vera er i det hele taget super god at have, da den kan være løsningen på mange forskellige hud problemer. Den fugter og heler huden, og du kan bruge den til behandling af irritation og udslæt. Den har desuden en behagelig, kølende og lindrende virkning, der gør den særdeles velegnet til behandling af solskoldning og forebyggelse af razor rash efter barbering.

Følg guidens gode råd og tips, anskaf et udvalg af de nødvendige produkter og nyd sommersolen uden solskoldning, rynker eller andet skidt. God sommer!

Summary
Solen kommer - undgå rynker og solskader
Article Name
Solen kommer - undgå rynker og solskader
Description
Solen har stor påvirkning på din hud og kan ende med både rynker og solskader. Made4Men har en række produkter, som vi anbefaler mod solens hårde stråler!
Author
Publisher Name
Made4Men Magazine