Af • 6 November, 2018

Føler du, din hud er sensitiv? Det sætter måske en stopper for dig, fordi huden klør, er rød, har en prikkende fornemmelse og har varme ubehag. Det kan begrænse dig, men det skal det ikke. Det er vigtigt, at du accepterer og respekterer din huds skrøbelighed.

Derfor vil vi gøre dig klogere på, hvad sensitiv hud er, samt guide dig igennem, hvordan du bedst muligt behandler din sensitive hud.

Hvad gør, at en hud er sensitiv?

Oplever du ofte, at din hud er rød, varm, prikkende eller kløer? Så bør du være særligt opmærksom på din hud. Er din hud sensitiv, kan det være permanent eller periodisk – uanset hvad den er, så skal huden behandles med omhu, for ikke at udvikle andre problemer eller værste tilfælde hudsygdomme.

Det der gør, at en hud er sensitiv, er på grund af de aktive kapillærere i underhuden. Det sker en hyperreaktivitet nede ved nerveenderne, der gør, at huden begynder at overarbejde. Det kan ikke styres, når det er nede ved nervepåvirkningen – men det kan dulmes og beroliges, så det ikke sker!

6 ting der forårsager sensitiv hud

Der er flere forskellige ting, der kan forårsage den sensitive hud. Er din hud begyndt at være sensitiv, så bør du tænke over, om du har ændret nogen ting i dit liv. De forskellige ting, der kan påvirke, kan blandt andet være:

  • Stress – kan lynhurtigt ses på huden
  • Friktion – hvis huden gnider mod noget
  • Forkerte produkter – kan gøre huden utrolig sensitiv
  • Medicin – kan gøre huden tynd og sensitiv
  • Sol – påvirker hudens nervepåvirkning
  • Forurening – gør huden tyndere med tiden

Værste tilfælde!
Vil du ikke gerne undgå din sensitive hud? Det behøver ikke koste dig alverden – men det er vigtigt, at du tager din hud seriøs, så det ikke bliver værre.

Passer du ikke godt på huden, så kan det i værste tilfælde udvikle sig til psoriasis, eksem eller rosacea. Det ønsker du bestemt ikke. Ingen af disse hudsygdomme gider du døje med resten af livet – det kan være endnu værre, og faktisk være rigtig smertefuldt! Så nu er du forhåbentligt kommet på andre tanker.

5 tegn på at din hud er sensitiv

Der er nogen helt specifikke kendetegn for en sensitiv hud. Som fortalt ovenfor, kan en hud sagtens være periodisk sensitiv, så du behøver nødvendigvis ikke altid bemærke din sensitivitet. Oplever du nogen af nedenstående faktorer, så har du en sensitiv hud. Du skal være opmærksom på, at du ikke behøver opfylde alle faktorer for at have en sensitiv hud.

Det er dog altid vigtigt at have i tankerne, at huden selvfølgelig også bare kan blusse engang i mellem. Det er ikke ensbetydende med, at du er sensitiv. Er du sensitiv er det noget, du oplever gentagende gange. Tænk dig godt om, når du sidder og læser nedenstående igennem.

1. Tør, stram hud…

Føles din hud knastør og stram? Er din hud sensitiv, så vil huden føles tør og stram – faktisk som om din hud er et nummer for lille.

Efter et bad kan din hud føles utrolig stram, hvis ikke der bliver påført creme ret hurtigt efter badet. En god idé er at tage kortere bade, da et varmt bad er utrolig udtørrende på huden.

2. Hvad kan du reagere på?

Berøring, vejrskifte, stærkt mad eller alkohol… Har du lagt mærke til, om du reagerer på nogen af disse ting? En sensitiv hud kan reagere på forskellige ting – det behøver ikke være alle ting, du reagerer på.

Især vejrskifte kan være hårdt for huden. At vi går inde fra varmen og ud i kulden – det kan huden have svært ved at indstille sig på, og det vil huden selvfølgelig vise ved at blusse op.

Når du er sensitiv, er stærk mad og alkohol ofte også noget, du reagerer på. Har du lagt mærke til, om du får varmen i kinderne, og de blusser op, hvis du enten spiser stærk mad, eller drikker alkohol? Det er meget normalt – rigtig mange blusser op af det.

3. Sensitiv hud kan sagtens give urenheder

Du kan blandt andet opleve, at du i de mere sensitive perioder får flere urenheder. Det er der faktisk en god grund til! Når huden er sensitiv, er den konstant på overarbejde, og det resulterer i, at den er i ubalance. Derfor mangler den både fedtstof og fugt, og derfor prøver den at beskytte sig selv, og det kan forårsage urenheder.

At slå ud betyder generelt, at huden råber om hjælp, fordi den mangler noget næring og beskyttelse. I de perioder hvor du er knap så sensitiv, er huden mere rolig, og skriger derfor ikke på samme måde om hjælp. Derfor kan dine urenheder være meget periodiske.

4. Røde og varme kinder

Kender du til dette? Denne rødme er oftest kronisk, men kan også sagtens blusse op, hvis du er træt eller nervøs. Det er maks frustrerende, at blusse op hvis du er nervøs eller genert. Kender du ikke den irriterende fornemmelse? Du står der, og skal på din første date, og du bliver rød i hovedet som en tomat af ren nervøsitet. Det kan du altså hjælpe din hud af med!

Har du rødmen og varmen konstant, så er der grund til at passe godt på din hud. Derudover kan du med de rigtige produkter forebygge, at du ikke rødmer eller får varmen ved nervøsitet eller træthed. Du kan dulme rigtig meget med de rigtige produkter. Vil det ikke være fedt, at dit ansigt ikke stråler af nervøsitet?

5. Huden klør

Har du bemærket at din hud klør? Denne kløe opstår især, hvis huden er tør – eller bare generelt ikke er intakt. Det kan give en kløe på huden – faktisk som om, du har eksem. Det kan det også udvikle sig til, hvis ikke du giver huden masser af fugt. Der er masser af gode grunde til at passe på huden, da en eksem er et meget værre alternativ.

Sådan behandler du din sensitive hud

Vi guider dig hele vejen igennem, så du kan få tre produkter – der er milde og skånsomme mod den sensitive hud. Derudover kan du med lynets hastighed klare din hudplejerutine, hvis du ikke ønsker at bruge meget tid på det.

Når du skal finde produkter, der passer til din sensitive hud, er det en god idé at finde milde renseprodukter, der cirka matcher hudens pH-værdi, der er 4,5-5,5. Hvis du finder disse produkter, så laver du ikke mere ubalance i huden, end der er i forvejen.

1 step: Rens huden morgen og aften

Det aller første du bør gøre hver morgen, og det sidste du bør gøre om aften, inden du går i seng, er at rense din hud. Det vigtige i dette step er, at du skal bruge en mild ansigtsrens, som ikke udtørrer huden yderligere – det vil bare gøre huden endnu mere sensitiv.

Her anbefaler vi, at du anvender denne Biotherm Biosource Cleansing Milk, der er meget mild mod huden. Ansigtsrensen renser huden i dybden, uden at den virker udtørrende på huden. Rensen er utrolig beroligende og fugtgivende, så huden ikke blusser op, når du renser ansigtet.

Vi har et bredt udvalg af ansigtsrenseprodukter. Du kan se mange flere af produkterne lige her!

2. step: Gi’ din hud noget at arbejde med

Det andet step du bør overholde, er at give din hud en masse gode ingredienser at arbejde med. Igen, skal det ikke være for skrappe produkter. Der hvor huden får mest næring, er igennem et serum, da det er det mest aktive i en hudplejerutine. Du bør anvende et serum hver morgen og aften for at opnå en optimal fugtgivende effekt.

Serummet vi anbefaler, er denne Biotherm Aquasource Deep Serum, der gennemfugter huden helt i dybden. Det vil sige, den går ned og holder huden intakt, så hudens barriere bliver styrket. Det vil gøre, at din hud ikke vil klø eller have en stram fornemmelse. Ingen ønsker at gå og se stram ud i betrækket, er vi ikke enige?

Vi har et kæmpe udvalg af serummer. Du kan se mange flere af vores serummer lige her!

3. step: Beskyt din hud

Det sidste og tredje step i din hudplejerutine bør være en god creme, der er lidt fed i konsistens, så den kan beskytte huden ordentligt. Når huden er sensitiv, har den brug for en fugtgivende og fedtgivende creme, der kan beskytte huden, så den ikke bliver påvirket på samme måde. Nu tænker du nok; ‘fedtgivende?? Åh nej..’ Men faktisk har din hud brug for fedt for at være i balance og intakt – det vil ikke få din hud til at fedte! Din hud vil nærmere fedte, hvis ikke den får tilført noget fedtstof.

En god ansigtscreme der er fugtgivende og fedtgivende anbefaler vi, at du anvender denne fugtighedscreme fra Beauté Pacifique. Denne ansigtscreme er mild, men ekstrem fugtgivende og fedtgivende, så den tørre hud ikke længere føles knastør, derudover beroliger og dulmer cremen også nerveenderne, så de ikke blusser op.

Denne ansigtscreme skal bruges morgen og aften for optimal beskyttelse og fugtgivende effekt.

Vi har et stort udvalg af ansigtscremer. Du kan finde mange flere af vores cremer lige her!

Hvad kan du ellers gøre?

Udover de tre steps har vi endnu et par gode råd mod den sensitive hud, som du kan få med på din vej. Nu skal du bare høre!

Solcreme året rundt!
Derudover er det en rigtig god idé at bruge en solcreme – hver eneste dag. Også om vinteren! Ja, det er rigtig. Selvom solen ikke er fremme, kan den sagtens brænde på huden, og det udsætter huden for yderligere sensitivitet. Er der ikke solfilter i din dagcreme, er det nødvendigt at det påføres efter din dagcreme.

Når du har en sensitiv hud, anbefaler vi, at du kigger efter solcremer med fysiske filtre (UVA og UVB), da huden bedre kan tåle denne slags solcreme fremfor solcremer med kemiske filtre (UV-B).

Vi anbefaler denne solcreme fra Avivir, der beskytter mod UVA og UVB stråler – og er derfor rigtig god til den sensitive hud. Solcremen er utrolig mild og fugtgivende på huden, og beskytter mod forbrænding, rødme osv. Derudover er der positive udsagn på, at den kan forebygge soleksem. Rigtig mange der har en sensitiv hud, oplever at de får soleksem – det kan jo ødelægge en ferie, hvis soleksemen går i udbrud – nu kan du være med til at forebygge det!

Vi har et stort udvalg af solcremer. Du kan finde alle vores solcremer lige her!

Hold dig fra….

Er du i tvivl om, hvad du skal bruge af produkter? Eller hvad du må bruge? Der er faktisk nogen ting og produkter, du helst skal undgå for ikke at forværre den sensitive hud.

Du skal blandt andet undgå:

  • Damp, sauna og varme bade da det sætter gang i nerveenderne, og får huden til at blusse endnu mere op
  • Hårde hudplejeprodukter kan desværre kun forværre din hud. Undgå produkter med blandt andet frugtsyre og retinol (A-vitamin)
  • Ingen grove peelinger da huden er tynd og sensitiv i forvejen, og har ikke brug for at blive yderligere udsat
  • Undgå for meget solbadning

Det lyder måske som om, der er mange ting, du skal tage hensyn til. Det er der slet ikke – det er nemt for dig at tage hensyn til, når du ved, hvordan du reagerer – det vil altid ligge i baghovedet på dig, og derved automatisk fravælge det, du reagerer på, uden at du vil ligge mærke til det.

Sådan en hud kan du få, når du passer den

Du er langt fra den eneste, der har en sensitiv hud. Bare rolig, du er ikke den eneste, selvom du måske føler dig som den eneste! Faktisk har stort set alle skandinaviske mennesker sensitiv hud i en eller anden grad. At have en sensitiv hud kan også være meget genetisk.

Det er vigtigere, end du tror, at du tilfører en masse fugt til huden, så du kan berolige og beskytte din sensitive hud. Ved daglig pleje vil du opleve, at din hud bliver mere modstandsdygtig, så den ikke på samme måde bliver påvirket! Hvis ikke du gør noget nu, så bliver du træt af det, når skaden er sket.

Ønsker du en hud, der er uden rødme, fri for kløe, fri for tørhed og en prikkende fornemmelse? Så skal du til at behandle din hud – og du skulle gerne have været igang i går – så igang med dig!

Du skal acceptere og respektere, at din hud er sensitiv – gør du dette, så skal du nok få den fineste hud uden rødme, kløe og tørhed.