Af • 16 February, 2022

Har du nogensinde oplevet små røde knopper efter barbering? Så kan det være du har fået skægpest – bare rolig det er ikke farligt! Vi er et par stykker på kontoret der har været prøvelsen igennem – og derfor har vi lavet denne guide til dig.

70% af alle danske mænd har oplevet at have skægpest minimum 1 gang i deres liv. Det findes dog i mange grader og går ofte hurtigt væk af sig selv. Men hvad er skægpest egentlig og hvad kan du gøre ved det?

Hvad er skægpest?

Hele problemet opstår når der forekommer betændelse i hårsækkene. Det giver en rødme og kan også give en hævelse der fører til små fyldte blæner.

Den mest hyppige årsag til at vi mænd får skægpest, er fordi vi glemmer at rengøre vores barberingsgrej før brug, og når vi er færdige med det. Derved sidder der små partikler på vores grej, som kan medføre bakteriedannelse i hårsækkene.

Skægpest kan også forekomme hvis man eksempelvis rengøre huden med et beskidt håndklæde. Sørg derfor altid at have god hygiejne når du barberer dig.

Hvordan undgår du skægpest?

Som omtalt i afsnittet ovenfor findes der forskellige måder hvorpå du kan undgå skægpest.

8 gode råd mod skægpest

Hos Made4men har vi arbejdet i mere end 10 år med barberingsudstyr til mænd. Derfor er vi også meget godt inde i, hvilke ting du skal bruge for at få den helt rigtige barbering.

  • Brug altid nye engangsskrabere hvis du ikke har en normal skraber
  • Sørg for altid at rengøre alt dit barbergrej
  • Sørg for at bruge produkter der ikke irriterer din hud (uden parfume eksempelvis)
  • Før barberingen bør du skrubbe, rense eller forberede huden med olie.
  • Brug en lotion der beskytter huden efter barbering
  • Brug barberskum
  • Lån aldrig barbergrej af andre
  • Lad skægget vokset og giv huden ro

Mænd der har tendens til talgknopper eller har fedtet hud vil også have større risiko for at udvikle skægpest.

Behandling af skægpest

Hvis skægpest udvikler sig slemt skal man søge læge. Lægen vil muligvis udskrive antibiotika, som virker antibakterielt og derfor kan afhjælpe. Det er dog kun i slemme tilfælde.

Alternativ kan en læge udskrive recepter på stærkere cremer, men det er ikke at anbefale, medmindre det er nødvendigt, da disse cremer kan være hårde for huden og ligeledes også indholde ingredienser, der ikke nødvendigvis er gode for os – så det skal kun være en nødvendighed.

I stedet for at ty til disse muligheder kan du selv investere i billigere og ofte lige så gode produkter!

De bedste produkter mod skægpest

Produkter er vigtige i forhold til at undgå skægpest. Mange produkter er lavet specielt til barbering i ansigtet, men disse kan sagtens bruges på benene, til intimbarbering eller andre steder på kroppen som du barberer. 

Selvom produkter er vigtige, skal du også anvende dem korrekt. Vi guider dig herunder til den rigtige fremgangsmåde ved de forskellige produkter, så du som mand eller kvinde ved hvordan du skal bruge de forskellige produkter.

Barberskraber

Til ansigtet, og egentlig også benene, anbefaler vi dig at skifte til en af de gammeldags barberings metoder; Double Edge Safety Razor, Shavette eller Straight Razor.

Fordelen ved denne type barbering, er at du kan undgå at snavs og skidt samler sig mellem bladende, da der kun er et enkelt blad.

Hvis du skal bruge en kassetteskraber såsom dem fra Gillette, så anbefaler vi klart at bruge den geniale Razorpit, som rengør og sliber din skraber så den kan genbruges op til 150 gange.

Preshave

En preshave er en samlet betegnelse for de produkter der bruges før din barbering. Dette kan fx være olie, scrub eller en krops- eller ansigtsvask. Disse produkter går ind og beskytter, blødgør og renser for bakterier.

Det at forberede huden før en barbering, er nok den mest oversete måde at undgå skægpest. Det er også den der lige kræver 2 min. mere foran spejlet, hvorfor mange vælger at springe over. Vi siger: BRUG PRESHAVE!

Barberskum

En barberskum giver dig en utrolig nem og behagelig barbering. Du behøver ikke at skumme den op inden din barbering, det er den allerede!

En god barberskum eller shaving gel, sågar en en barberolie skal være drøj og mindske friktionen mellem barberblad og hud. Du kan nå en tæt og komfortabel barbering og undgå irritationer og knopper på huden under dit skæg.

En barberskum er ofte beriget med en masse fantastiske ingredienser, som dulmer rødme og irritationer. Vi har udvalgt vores allerbedste barberskum, som vi synes giver det bedste resultat for at undgå knopper og irritationer.

Creme eller After Shave

En creme er noget af det vigtigste, når det kommer til at pleje huden.

Især under skægget! En ansigtscreme går ind og beskytter huden og giver en masse fugt, så huden er modstandsdygtig overfor skidt os snavs, som kan give den røde og irriterede hud under skægget.

En god creme eller after shave er også med til at berolige din hud, så den ikke slår ud grundet barberingen. Brug en ansigtscreme både morgen og aften og ellers altid efter barbering. En ansigtscreme giver dig den bløde og rene fornemmelse du mangler efter din barbering.

Vi har udvalgt nogle af vores mest effektive ansigtscremer lige her.

Ved at gøre brug af vores råd til at undgå skægpest og guides til brug af produkter, er du godt dækket ind for at modstå de røde knopper og irritationer, der kan opstå efter barbering. Sig til hej til ren og frisk hud efter barbering og farvel til skægpest!

Ofte stillede spørgsmål om skægpest

Hvad er skægpest?

Skægpest er en infektion der opstår i de små hårsække under og efter barbering, hvor huden er sårbar.
Det vil vise sig som et rødt område, som kan være ømt og ekstra sart.

Hvorfor får man skægpest?

Hvis du ikke forbereder huden på barberingen, bruger beskidte produkter eller ikke følger de generelle råd, så får du med høj sandsynlighed skægpest når du barberer dig.

Hvor lang tid før skægpest forsvinder?

Der kan gå omkring en uge før alle tegn er fosvundet. Hvis ikke de forsvinder, bør du kontakte din læge.

Hvordan behandler man skægpest?

Man kan med fordel bruges en god creme efter man har vasket huden. Dette kan fx. være en creme med propolis eller tee tree olie, som har en naturligt anti-bakteriel effekt.