Af • 19 October, 2018

Tør hovedbund sættes ofte i forbindelse med skæl, og selvom der tit er et mønster, skyldes tør hovedbund ikke altid skæl og omvendt. Vi giver dig i denne guide en forklaring af, hvad tør hovedbund og skæl er – og samtidig giver vi dig de bedste råd til, hvordan du behandler det, og hvilke produkter du skal behandle det med.

Hvad er skæl og tør hovedbund?

Skæl er et ganske normalt fænomen, men det er de færreste, der er klar over, hvad skæl forårsages af, og hvordan man skal behandle det. Som nævnt indledningsvist er det vigtigt at påpege, at skæl og tør hovedbund ikke er det samme, og derfor skal det naturligvis ikke behandles på samme måde. Det har betydning, fordi der findes særlige typer af shampoo mod skæl og mod tør hovedbund.

Skæl er døde hudceller, som danner sig som små microflager i din hovedbund. Hudcellerne dør, fordi, oftest i hvert fald, der er en særlig koncentration af gærsvamp i luften, der dræber cellerne. Selvom det lyder super dramatisk, er det ikke så slemt igen. Det bør selvfølgelig undgås, men det fører oftest blot til irritation og tør hovedbund. I slemme tilfælde kan det føre til hårtab, men dette er sker kun sjældent.

Tør hovedbund kan som nævnt skyldes skæl, men den mest hyppige årsag er lidt mere teknisk. I vores hovedbund har vi kirtler, der hedder talgkirtler. Disse kirtler producerer en olie, som vi kalder talg, og denne opretholder en naturlig fugtighedsbalance i hovedbunden. Udover at forhindre en tør hovedbund sikrer olien også, at håret forbliver glansfuldt og stærkt.

Undgå spontane temperaturskift og koldt klima

Der findes også en række udefrakommende faktorer, der kan give dig tør hovedbund. Den mest hyppige grund er hårde skift i temperaturer, hvorfor især vinteren kan være hård ved hovedbunden. Her sidder vi indenfor i varmen, og når vi så skal ud ad døren, påvirker chokket hovedbunden til det værre. Der findes heldigvis råd, hvis du skulle opleve tør hovedbund – igen er det vigtigt at påpege, at tør hovedbund og skæl skal behandles forskelligt.

Tør hovedbund påvirker også hårteksturen. Det betyder, at håret ligeledes mister styrke og glans ved tør hovedbund, og gøres der ikke noget ved det i længere tid, kan det forvandle sig i hårtab. D.R. Harris & Co. Kokosolie Shampoo er en creme bygget på helt naturlige olier, som kan genoprette balancen i din hovedbund og hårrødder. Hold altså både håret og hovedbunden sund på samme tid.

Oprethold en sund talgbalance

Som tidligere nævnt har mængden af talg oftest meget at sige for, hvor sund din hovedbund er. Er der for meget eller for lidt talg, kan det skabe ubalance, og derved kan der opstå tør hovedbund på flere måder. Ved klassisk tørt skæl, som de fleste af os oplever det, opstår det på grund af en mangel på talg. Der kan dog også udvikle sig skæl i et mere voldsomt format, hvor der danner sig såkaldte fedtede skæl. Dette skyldes netop en for fedtet hovedbund på grund af en større mængde af talg.

Det er altså derfor ekstremt vigtigt, at balancen er helt perfekt, fordi der kan opstå komplikationer uanset, hvilken side balancen tipper til. Og det er altså derfor afgørende, at du sørger for at forebygge manglende eller for meget olie. Med Bio+ Active Shampoo kan du sørge for, at balancen altid opretholdes, så du ikke skal døje med korte eller længere forløb med tør hovedbund og skæl. Du skal dog ikke overhælde dit hoved og hår med shampoo mod skæl – brug den kun en gang om dagen.

Komplimenter din behandling med naturprodukt

Shampoo mod skæl er vigtigt i dine bestræbelser på at få dit perfekte hår tilbage, men der findes en række af midler, der kan fremskynde processen. Tør hovedbund og skæl er generelt irriterende, men det er ekstra irriterende, hvis du skal på ferie eller til et særligt arrangement. Ønsker du derfor at se resultater ekstra hurtigt, kan du passende begive dig ud i en forbehandling med Phyto Paris Phytopolleine – Universal Elixir.

Denne lille flaske på 25 ml virker til alle hårtyper, og du bruger den, før shampooen kommer i. Indholdet er 100% plantebaseret og virker til både fedtet og tør hovedbund. Om den tørre hovedbund kommer af skæl eller ej, kan denne vidundervæske hjælpe dig af med dine hår- og hovedbundskvaler. Ingen parabener og intet silikone. Væsken sørger for, at der kommer cirkulation i hovedbunden igen for at give håret glansen og styrke tilbage.

Kløe på grund af skæl og tør hovedbund

Det er ikke altid, at en tør hovedbund eller skæl giver kløe og irritation, men det hænder alligevel relativt ofte. Det er en ganske normal sideffekt, og oftest finder man først ud af, at man har skæl og tør hovedbund, fordi det begynder at kløe og irritere. Denne Australian Bodycare Scalp Treatment Mask er fugtgørende, antiseptisk og med en lindrende og beroligende effekt, der gør det til både et behageligt og effektivt middel.

Uanset om det er skæl eller tør hovedbund, kan denne creme hjælpe mod kløe og irritation i hovedbunden. Den trænger helt ind til rødderne og hårsækken, hvor den herfra udrenser og fjerner de gærsvampe og bakterier, der er skyld i problemet. Er problemet opstået, skal cremen bruges på daglig basis, men hvis du blot vil forebygge de potentielle problemer, kan du nøjes med at bruge den en gang om ugen. Yderligere informationer i henhold til anvendelse kan læses via linket nedenfor.

Andre grunde til skæl og tør hovedbund

Tør hovedbund og skæl kan skyldes mange ting, men ovenstående er de mest hyppige årsager. Mener du dog, at dit tilfælde må skyldes noget andet, kan følgende også have betydning for din tilstand. Din shampoo skal du nemlig især være opmærksom på. Shampooen kommer i tættere kontakt med din hovedbund end noget som helst andet, og derfor er det vigtigt, at du ikke bruger en dårlig discount-shampoo, der leder til problemer som dem beskrevet.

Overdrevet brug af shampoo, shampoo med spor af alkohol og hyppigt skifte af shampoo kan resultere i irriteret og tør hovedbund. Ligeledes kan voks og gele eller andre hårprodukter med alkohol også have samme effekt. Vi anbefaler Alpecin Dobbelt Effekt Koffein shampoo , der ud over at fungere som en normal shampoo også styrker håret.