Af • 11 January, 2024

Har du også tit tænkt over, hvordan man førhen barberede sig uden de genkendelige skrabere, som vi bruger idag? Eller måske har du set en helt oldschool barbering ved frisøren og drømmer om selv at prøve det? Hvis svaret er ja, så forstår vi godt hvorfor.

Vi giver dig en guide til hvordan du laver en professionel oldschool barbering, som din bedstefar gjorde det! Hvordan bruger du de forskellige redskaber, hvad de gør godt for og hvorfor du aldrig vil komme til at savne engangsskraberen. Once you go safety razor, you never go back.

Redskaberne til gammeldags barbering

Skal du have den helt rigtige old fashion barbering, skal man næsten erhverve sig alle redskaberne der hører sig til. En gammeldags barbering kommer ikke nemt, men den står knivskarpt!

Barberbørsten

Barberkosten eller børsten, er en oplevelse uden lige at benytte sig af. Ved at bruge barberingsbørsten bliver barbersæben eller cremen hydreret, hvilket hjælper med at skabe et tykt og fyldigt barberings lag. Ved brug af børsten sørger man også for at få creme eller sæbe op under alle små hår, hvilket giver et bedre resultat ved barberingen.

Det er samtidig også bare en behagelig følelse at bruge børsten til at fordele cremen og sæben. Så hvis du aldrig har prøvet at bruge sådan en, burde du uden tvivl gøre dig den tjeneste og afprøve redskabet – det er en treat for enhver mand!

Børsterne er ofte lavet af grævlinge hår, som er det bedste, da det er de hår der giver den mest behagelig føling på huden. Der findes flere forskellige typer for grævling hår i børsterne. Der findes pure badger og fine badger, som er den billigste model, men har en god massage effekt.

Så findes der super badger også kaldet silvertip, som er den dyreste model, med uhyrer bløde børster, der kan holde godt på vandet og skaber en flot blød barberskum. Der er også børster fremstillet med syntetisk fibre, som næsten kan sammenlignes med den såkaldte silvertip grævlinge hår. De kan sammenlignes da hårene tørre hurtigt og brøsten er blød, samt holder en stor mængde vand i sig – lige som en god traditionel barberbørste gør.

Sæbe og creme til barbering

Hvis du minder lidt om den almene mand i nutidens travle tider, er du mere end bekendt med barber gel – den der grønne eller blå barberings gel der bliver til en form for skum og altid har en meget specielt duft. Denne barberings gel, bør under alle omstændigheder ikke benyttes i sammenhæng med en god gammeldags barbering.

Når det er nævnt, kan der tales om de forskellige barberingssæber og creme der er, ønskes der en hård barbercreme, en blød barbercreme eller barbersæbe?
En barbercreme holder til en del barberinger, du skal bruge omkring 2 gram barbercreme eller en mængde af barbercreme der svare til størrelsen på en hasselnød.

Bedste barbering med blød barbercreme

Vil du opnå den bedste barbering med en blød barbercreme. Vi har lavet 3 simple trin til det her.

1. Step: Fugt din hud

Fugt huden med en stor mængde varmt vand, så huden bliver blød og varm. Det kan være en stor fordel at benytte enten et håndklæde eller vaskeklud til at fugte og opvarme ansigtet i ca. 1 minuts tid. Du fugter håndklædet eller vaskekluden i varmt vand, vrider den lidt op og påføre det ansigtet.

2. Step: Brug en pre-shave olie

Du skal påføre et par dråber af en pre-shave olie, og masser det godt ind i skægget eller skægstubbene og lade de blive på huden. Det er for at forberede huden på en barbering og beskytte mod irritationer.

3. Step: Påfør barbercremen

Her kommer du barbercremen, en mængde på ca. 2 gram eller en mængde der svare til en hasselnød, i en skål for at skumme den op med din barberkost. Du kan også påføre den direkte på det opvarmede ansigt.

Dernæst er det bare blot barberingen der mangler.

Barbersæbe frem for barbercreme

Barberings sæbe er en kategori helt for sig selv, det er netop at tage den helt på den gammeldags måde. Ved brug af barbersæbe, får du et blødt og cremet barberskum, som du selv skal formå at røre med din barberingsbørste. Vælger du en god barberings sæbe, har du ca. sæbe til et halvt års forbrug.

Flere mænd fortæller at de finder det afstressende at røre deres egen barberskum, det er måske derfor flere og flere mænd vælger en mere gammeldags tilgang til barberingen. En gammeldags barbersæbe skal påføres med en god barberings børste af grævlingehår, for at opnå den rigtige effekt.

Sæbeskål til barberskummet

Der findes flere forskellige modeller af sæbeskålen, men formålet er det samme. Det er selvfølgelig skålen du skal bruge til at skumme enten barberingssæbe, barbercreme enten hår eller blød – til barberings skum. Skålen er et vigtigt redskab, da den blandt andet er med til at skabe den afstressende effekt, ved at skumme barberingssæbe til skum. Samtidig er skålen også super flot at have stående.

Vi har udvalgt nogle af vores sæbeskåle til dig her:

Gammeldags barberknive

DE Safety Razor! Det er vigtigt at skifte fra alle former for plastik skrabere og endelig investere i nogle ordentlige værktøjer, som en Safety Razor, hvis du vælger at prøve denne form for barbering.

Brugen af denne barberkniv vil få dig til at føle dig som en badass blandt drengene, næsten intet overstiger bedriften i at lave en gammeldags barbering godt. Følelses bagefter og mens du holder redskaberne, vil give dig følelsen af at være den mand du aldrig før troede du ville kunne være.

Double Edge Barberblade

Ekstra barberblade til din safety razor, det er altid vigtigt at være forberedt til en nød situation, med et ekstra blad – så du ikke skal spare på den gode barbering ved brug af uskarpe blade, eller brugte ødelagte blade.

Udvalget af blade til en safety razor er mangfoldige, du kan vælge flere forskellige skarpheds grader, der hver har deres unikke måder at skære hårene på. Vi anbefaler denne model fra Feather.

Teknikken bag en god safety razor barbering

Teknikken bag den gammeldags barbering er en række forskellige trin der skal følges. Det er tidskrævende sammenlignet med de hurtige ”moderne” redskaber og metoder der findes nu om dage. Men det her er Old School og fedt! Når først du mestrer teknikken, vil du aldrig gå tilbage til engangsskraberen igen.

Hvis du er nybegynder til at barbere dig med en Safety Razor, anbefaler vi du købe et komplet barberingssæt, så du har alt det nødvendige barberingsgrej. Samtidig kommer du meget billigere i gang. Njord har sammensat dette komplette barberingssæt, som har alt du behøver.

Forbered dit skæg

Først og fremmest skal du forberede skægget til barberingen. Du skal blødgøre skægget og skægstubbene inden barberingen, på den måde opnår du den glatteste og mest velplejede hud efterfølgende. Det er optimalt at barbere sig, lige når man kommer ud af badet. Da din hud og ansigts hår stadig er blødgjorte efter det varme bad.

Ellers kan det fungere med et vådt/fugtigt håndklæde, du kan vikle om skægget et par minutter. Det handler om at have blødgjort hårene.

Skum op

Tid til at skumme enten barberingscremen eller sæben op til en fyldig og varm masse. Inden du putter creme eller sæbe i sæbeskålen, skal du skylle sæbeskålen i vand og lade skålen blive godt våd. Derefter putter du den rette mængde sæbe eller creme i skålen og sving cremen/sæben rundt med din barberkost til du har en rig og fyldig masse.

Dernæst kan du påføre skummet i dit ansigt, både med hænderne men også med din barberkost, med svingende bevægelser.

Barberingen med en safety razor

Barberingen er sammenlignet med andre ikke helt så nemt og lige til, det kræver en vis teknik og føling for sit ansigt, for at få det perfekte resultat efter en barbering. Til gengæld, har man først mestret brugen og teknikken med en safety razor, bliver det en leg fremover.

Straight Razor håndtering

1. Undgå pres på barberkniven

Grunden til at du ikke skal lægge pres på barberkniven er at, safety razor allerede er designet til at skære hårene af og derfor, hvis du ligger pres på ender med at skære dig selv i ansigtet, og det er der jo ingen grund til! Det vil hjælpe hvis du holder barberkniven helt yderst på håndtaget, derved skulle det være nemmere at undgå unødvendigt pres.

2. Vinklen på barberkniven

En af de lidt svære teknikker du skal lære, er hvordan du vinkler barberkniven korrekt. Det rigtige vinkel er mellem 30 graders og 45 graders vinkel. Så du kan finde den rette vinkel, skal du påføre hovedet af barberkniven på din kind, mens håndtaget befinder sig parallelt med gulvet, langsomt lad håndtaget bevæge sig ned ad mod gulvet, indtil bladene kan skære i hårene.

Hvis du ikke er så glad for at øve dig på dit ansigt, kan du altid øve dig på din arm, med den samme teknik. Pointen bag en sådan barbering, skal være en skæg reduktion over længere sigt og ikke en lyn hurtigt glatbarbering. En af de største grunde til mænds hud irritation skyldes at mænd ofte vil fjerne alt skægget, i en barbering.

Derfor skal du, hvis du ønsker den glatte barbering, blot gentage på førelsen af skum og kør barberkniven over huden igen. Gentagelse og gentagelse, på denne måde resultere det i en gennemført glatbarbering og en blødere hud, uden irritationer.

Post barbering ritualer

Efter barberingen skal du skylde ansigtet med koldt vand, for at lukke dine pore og undgå urenheder og snavs i huden. Dernæst bør du bruge en god aftershave. Der er igen regler om hvilke en type det skal være, der skal du simpelthen vælge din personlige favorit. Det vigtigeste for dig er at beslutte, om du vil bruge aftershave lotion, creme eller cologne. Brugen af aftershave hjælper mod irritationer og vil samtidig give din hud en dejlig sund glød.

Hvis du er mere til en aftershave cologne, anbefaler vi denne fra Proraso, som kan fås i forskellige maskuline dufte og størrelser.

Grunden til at prøve en gammeldags barbering

Grunden til at du bør afprøve en god gammeldags barbering er simpelthen at, som nævnt tidligere, flere mænd beskriver følelsen af at røre dit eget barberingsskum skulle være så afslappende, nærmest en beroligende effekt. Det handler også om at denne metode kræver en vis mængde tid og ro, derfor kan du blive helt opslugt i processen.

Det varme håndklæde der skal fugt gøre huden, pre-olieringen af skægstubbene og røring og påføring af barberingsskum og til sidst en ren og effektiv barbering, der efterlader huden blød og velplejede.

Se vores udvalg af barberings udstyr, både til den gammeldags barbering og mere moderne former. Det kan anbefales at afprøve en gammeldags barbering, der ikke blot er grundig, skaber mindre irritationer i huden og giver dig sund og velplejede hud samtidig med at det er en afslappende og beroligende proces.

Summary
Gammeldags barbering » Den ultimative guide til nybegynderen
Article Name
Gammeldags barbering » Den ultimative guide til nybegynderen
Description
En "old school barbering" - hvad er det? Den klassiske gammeldags barbering er på mode igen! Hvordan gør man og hvad skal du bruge?
Author
Publisher Name
Made4men