Af • 7 October, 2023

Movember er en non-profit velgørenheds organisation, der har fokus på mænds sundhed og prostata- og testikelkræft. Hvert eneste år siden Movember blev skabt, samles mænd i det meste af verden om et formål, at gro et overskæg.

Idéen bag Movember

Formålet med at gro et overskæg, ligger simpelthen i at skabe fokus på mænds sundhed på en sjov og humoristisk måde. Der bliver skabet et fællesskab omkring et emne der ellers ikke har været særlig meget på tale. Og som vi alle ved er mænd ikke de første der deler eller tager alt for godt hånd om dem selv, derfor er det vigtigt at holde fokus på jeres/deres sundhed ikke blot i november måned men hele året rundt.

Movember er en tendens der er blevet taget rigtig godt imod, flere og flere mennesker samles hvert år om dette event. Mænd tager udfordringen op og lader overskægget stå i en måned og kvinder verden over deltager med stor entusiasme, iført falskt skæg og store smil.

Både mænd og kvinder er opmærksomme på mænds sundhed og at symptomer skal undersøges. Fokus på at et relativt stort tabu, som mænds kommunikation af sygdom og ud til deres medmennesker, kan bearbejdes med skæg og smil. Det har ofte været en ide, at det at snakke om sine følelser, sygdom både fysiske og psykiske, har været en “svaghed”. Det er blandt andet også det Movember prøver at udrydde.

Tankerne om at det er svagt at bede om hjælp og tage imod det, er den rigtige tabu, det handler om at løfte i fællesskab og stå sammen omkring dette problem.

Movember – The Beginning

Den første bølge af overskæg!
Movember tendensen startede i 1999, da en gruppe på 80, australske mænd valgte at gøre noget for at skabe opmærksomhed for en organisation der kæmpede for dyrevelfærd, organisationen kaldes (RSPCA).

Deres ide bag overskægget var at gro knurhår for knurhår. Denne tendens blev kendt landet over, hvilket er det der senere har ledet til at en ny gruppe australske mænd har omformede Movember trenden til at skabe opmærksomhed på blandt andet kræft og mænds fysiske samt mentale sundhed.

Den anden bølge, der holdte fast og voksede sig stor!
Efterfølgende gik der trend i sagen, og i 2003 – 2004 gik en anden gruppe australske mænd sammen i en gruppe på 30 mand, og gjorde kunsten efter. Det var i starten en simple måde at skabe opmærksomhed på prostatakræft og mænds psykiske sundhed, ikke så meget om at samle penge ind, ihvertfald ikke i begyndelsen.

I bund og grund handlede det mest for denne gruppe unge australske mænd at skabe samtale omkring prostatakræft og mænds mentale sundhed.

Efterfølgende blev det så stor en success at de i de der efterfølgende år startede Movember Foundation, som befinder sig i store dele af verden nu. På nuværende tidspunkt er Movember Foundation med i verdens top 100 ikke statsstøttede velgørenhedsorganisationer i verden.

Regelsæt for Movember

Der er 5 gennemgående regler for at deltage i Movember, nogle af dem har i nok stiftet bekendtskab med, hvis i har hørt om movember før nu. Men det handler ikke blot om at lade skægget stå og gro i alt sin pragt, det handler også om at stå ved budskabet og støtte sagen.

Regel 1. Forpligtelse

Du skal forpligte dig til at sætte ansigt på mænds sundhed ved at tilmelde dig Movember.com.

Regel 2. Glatbarberet

Du skal starte glatbarberet d. 1 november, og lade dit overskæg gro i 30 dage.

Regel 3. Ingen Fakers

Rigtige gentlemen faker ikke, det betyder ingen fuldskæg, ingen fipskæg og ingen falske skæg. (Det er kvinderne der hapser de falske skæg, i støtte til en fælles kamp)

Regel 4. Use The Force

Udnyt overskæggets styrke og kraft til at skabe samtaler om mænds sundhed og indsamle midler til bekæmpelse af prostata og testikelkræft.

Regel 5. En Sand Gentleman

En Mo Bro bør til enhver tid opføre sig som en sand gentleman.

Formålet bag overskægget!

Formålet med at skabe opmærksomhed på mænds sundhed, de mænd der allerede nu kæmper en hård kamp mod kræft og de uheldige kommende ofre, kan måske lykkes gennem dette humoristiske tiltag, på trods af at det er sådan en alvorlig sag som det nu er. Der arbejdes både med forskning inden for prostata- og testikelkræft.

I fremtiden vil dette emne, måske have den samme fighter glød som brystkræft har for kvinderne. Brystkræft er et stort samtale emne og kvinder stiller gerne op og fortæller om deres historie, viser deres ar frem, både de fysiske og de psykiske.

Det er ikke på sammen måde et tabu emne som det tidlgere har været. Det er der vi gerne vil nå med Movember, at mænd føler sig trygge i at dele deres smerte, sorg, ar og omsorg for andre med deres venner, familie og omverdenen.

Tage mænds sygdom, ud af mørket og gøre det naturligt for mænd at dele disse frygter og smerter, glædes historier og sorg med omverden. Det er ikke et emne der skal skjules, det er vigtigt for alle mennesker at både de fysiske og psykiske lidelser bliver taget hånd om og luftet.

Selvom det hele ikke skal gå op i skæg, ballade og kræft, er det vigtigt at finde en balance, der på en let og humoristisk måde skaber opmærksomhed. Det er det Movember måned gør, det er et morsomt tiltag der har beriget vores hverdag i November måned, der skal simpelthen være skæg på alt.

Det er ikke blot mænd der flotter sig med deres skæg, kvinder i alle aldre pryder sig med falske overskægge og kopper, glas, sugerør mm. Selvom det her er mænds måned, følger kvinderne trop og støtter op omkring deres mænd.