Af • 29 June, 2018

Guiden til hvordan du finder den rette parfume. Er det til dig selv eller til gave? Det gælder om at finde den rette kombination af aromaer, noter og dufte, lige meget hvilken anledning det er til!

En guide til at finde den rette duft, 6 trin til at finde en parfume og en oversigt fyldt med nyttig viden omkring parfumernes noter og aromaer. Hvordan spiller de forskellige kombinationer godt sammen, skal det være klassiske dufte eller skal den have et moderne twist?

Vælger du den rette parfume?

At vælge den rette parfume er ofte en udfordring. Om det så er i butikken eller på nettet du søger, kan det være lige svært. Grunden til det store besvær, hviler nok i den begrænset viden man har omkring parfume.

Der er så mange forskellige noter, aromaer og dufte kombineret i en parfume. De mange blandinger skal også fungere sammen, før det dufter godt. At blande selv parfume er ofte svære end som så. Her vil jeg prøve og give jer en guidede tur parfumens sammensætning, hvordan, hvad og hvorfor, er nogle af de spørgsmål der bliver besvaret.

Så frygt ej, hjælpen er på vej. Efter i har læst dette opslag, vil i være bedre klædt på til at vælge jeres dufte, helt på egen hånd!

Find din duft!

Det kan sagtens betale sig at undersøge markedet inden du foretager et køb, samtidig kan det være en stor hjælp at undersøge hvilke noter og aromaer der passer sammen.

Det handler netop ikke blot om at købe en duft der kan bruges til alle lejligheder. Men om at finde din duft eller dufte, der repræsentere dig og lejligheden den skal bruges til.

Hvilke kriterier skal parfumer leve op til?

Er det et krav at man skal have en parfume til alle lejligheder? Nej, det vigtigste er at du kan lide duften og at parfumen du vælger kan arbejde harmonisk med din krop.

En god ide er at finde et par forskellige parfumer, en til hverdag (der er frisk og let, en mild behagelig duft der umiddelbart ikke dominere lokalerne du træder ind i) og en til mere festlige lejligheder (her kan der godt være en mere krydret undertone, med en lettere dominerende fornemmelse, dog uden at forgifte rummet). Dette er de vigtigste parfumer at have på lager.

Her er en 6 trins guiden til hvordan du vælger den helt rette duft, om enten det skal være til hverdag, festlige lejligheder eller noget mere romantisk.

Sådan finder du den rigtige parfume

Trin 1. Det aller første du bør overveje er, hvilke dufte kan du godt lide? Og hvad vil du gerne udstråle? Din parfume kan nemlig blive dit kendetegn!

Trin 2. Du skal vælge en duft, der passer til din personlighed. Er du til de friske parfumer, eller er du mere over i de meget krydret og kraftige dufte?

Trin 3. Hvis ikke du kender parfumen, er det en god idé at prøve den af inden. Husk at parfumen udvikler sig fra 1-30 minutter – derfor bør du gå med parfumen i noget tid, før du bestemmer dig. Derfor kan du med fordel forlade butikken og lave andre gøremål, så du kan nå at dufte, hvordan parfumen udvikler sig på dig.

Trin 4. Dernæst kan det være, at du skal igennem en udvælgelse fase. Vælg 2 -3 stykker af de parfumer, du bedst kan lide – det er jo et luksusproblem at have flere at vælge imellem. Du skal aldrig prøve flere på en dag, så kan dine duftsanser ikke finde ud af det.

Trin 5. Efter du har testet, har du formentligt fundet din personlige præference, og nu ved du, hvordan din krops kemi og parfumens dufte samarbejder.

Trin 6. Til sidst er der ikke andet at sige end, du har fundet din nye yndlingsduft samt din signatur parfume – for den passer nemlig helt perfekt til dig.

Hvis du stadig er usikker på hvordan og hvorledes du vælger sammensætningen af de forskellige dufte, og hvilken duft passer til den rette lejlighed. Så frygt ej, vi har lavet en kort guide til hvilke noter og aromaer, der passer godt sammen i de nedenstående kategorier.

Hverdags parfumen?

Hverdags parfumen skal ofte gerne have en mild klassisk note, der godt kan rundes op med en note af citrus. Denne duft må meget gerne være let og frisk, en blanding af citrus, træ, jasmin og en lidt krydre. Da denne parfume er mere til den friske side, gør det hurtigt bæreren af parfumen mere attraktiv at være omkring.

Hverdags parfumen kan også uden problemer bæres af en mere sporty type, der er det så en personligt valg om man gerne vil have lidt ekstra krydre ind over de mere friske noter. Her vil jeg anbefale Calvin Klein CK One og Lacoste Essential der både er mild og frisk, uden at være ikke kedelig.

Parfume til festlige lejligheder?

En parfume til mere festlige omstændigheder, så som receptioner, fester og specielle lejligheder, kan uden tvivl være både tung og stærk. Her kan det sagtens gøres brug af mørkere og mere krydret noter, der vil det være en god ide at kombinere noter af læder, træ og en sødelig note, samt gerne et hint af moskus.

Her vil jeg anbefale Jean Paul Gaultier Le Male EDT, der er blevet beskrevet af mænd, som en rigtig mande duft, hvilket efter min personlige mening er en glimrende beskrivelse af lige netop denne duft.

Romantisk eller undskyldnings parfume?

I dette tilfælde vil en kombination af træ, jasmin, en lettere sødelig blomst og noget pebret sagtens være sagen. Mænd kan sagtens bevæge sig ind på søde noter i deres dufte, med måde. Generelt laves der ikke ekstremt søde parfumer til mænd, som der i stor grad gøres til kvinder.

Derfor skal i ikke være bange for at træde ind på de lidt sødere noter. Her vil jeg anbefale Armani Code, der har en dybere, let krydret og mere sensuel undertone i sig som alle piger ville kune lide!

Forførende Parfume?

Skal det være en parfume der hjælper med casanova tricksene, skal undertonerne bygges op omkring en lettere dominerende kraft, der afrundes med mild sødme og et hint af friskhed, til sådan en parfume kan det i nogle tilfælde være en god ide med hvid musk ind over noterne.

Det er ofte en mere orientalsk og østlig aroma der kan gøres brug af til dette formål. I dette tilfælde vil jeg anbefale Paco Rabanne One Million EDT der er fyldt med sødelige og krydret noter.

Det var et par hjælpende tips og tricks til rejsen mod den rette duft. Hvis de første 6 trin ikke har skabt nok inspiration, så kan du med snilde og hurtighed lige sætte dig mere ind i parfume verdenen.

Nedenfor er der præsenteret de mere klassiske duft kombinationer, en moderne fortolkning af klassikeren og en gennemgang af de forskellige aromaer der findes i parfumer. Både hvad, hvor og hvordan, bliver besvaret løbende.

Noter i parfume

Klassiske noter i parfumer

 • Single blomst
 • Dufte der er domineret af en specifik blomsts duft.

 • Blomster buket
 • En kombination af dufte, der er en blanding af flere forskellige blomster noter. Det er stadig blomster duften der dominerer, her er det blot i sammen spil med flere forskellige blomster.

 • Amber eller orientalsk
 • Dette er den stor duft klasse, her er kombinationerne rettet mod en meget mellem østlig og østlig duft sensation. I denne klasse dufter man ofte Ambra eller labdanum, i kombination med enten vanilje, tonka bønner, blomster og skov. Disse duft samlinger, skaber netop en østlig aroma.

 • Træ
 • Denne duft er domineret af enten agar træ, sandeltræ og/eller cedertræ.

 • Læder
 • Der møder man en familie af dufte, i denne kategori er der plads til dufte af honning, træ, tobak og tjære. Denne duft er at finde i enten midt noten eller i base noten i parfumen.

 • Chypre
 • Dette er en meget specifik duft, der er bygget op på bergamot appelsin, mos fra egetræ og lbdanum.

 • Fougér
 • Denne kategori består af en base af lavendel, kumarin og mos fra egetræ. Det er ofte herre parfumer der er tilknyttet denne kategori. Det kan typisk mærkes på den skarpe herbaceous og træ lignende duft.

Moderne noter i parfumer

 • Lyse Blomster
 • Her skabes der en kombination af de klassiske single blomst og blomster buket. Der skaber en sødelig note af blandet blomster, der også har en vis kraft over sig.

 • Grøn
 • En lettere udgave af Cypre, hvor der er elementer af klippet græs, knuste grønne blade og agurk. En duft der minder om frisk skov og natur.

 • Ozonic
 • En kombination af orientalsk, blomster og træ. En ren duft der godt kan sammenlignes en smugle med duften af havet.

 • Citrus
 • Hovedsagelig frisk med noter af citrus.

 • Fruity
 • En blanding af frugt aromaer både citrus, fersken, solbær, mango og mange flere frugt aromaer. En sødelige men samtidig frisk kombination, der går sig godt til forår, sommer og hverdag.

 • Gourmand
 • En dessert lignende aroma, med vanilje, tonka bønner, kumarin. Det kan ofte sammenlignes med duften af desserter eller er aromaerne designet til at minde om andre mad typer.

Aromaer i Parfume

Plante aroma kilder i parfume

 • Bark
 • I denne kategori bliver barken ofte brugt sammen med kanel og cascarilla, de duftende olier er udtrukket fra sassafras rødder og safrole, mikses med barken.

 • Blomster
 • Det er uden tvivl den største og bredeste af parfume aromaerne. Derfor er det ofte denne kategori der bliver brugt mest i parfumer. Her er det ofte blomster fra de forskellige klasser, roser, jasmin, mimoser, osmanthus, narcisser, plumeria, geranium, tuberose, cassie, ambrette og blomsterne fra diverse citrus frugter og ylang-ylang træer. Udover disse nævnte blomster, bruges også vanilje orkidién, der dog først skal bestøves og gøres til frø bælge før det er muligt at anvende til parfumer.

 • Frugter
 • Friske frugte bruges ikke i parfumer, hvis denne type aroma duftes i en parfume er dette mere tilbøjeligt til at være en syntetisk komposition. Dog er der et par undtagelser, så som solbær blade, litsea cubeba, vanilje og enebær. Citrus frugters skræl bruges ofte til at udtrække aromaer fra.

 • Blade og kviste
 • De mest brugte noter fra kviste og blade, findes i lavendel blade, patchouli, salvie, rosmarin, citrus og violer. I visse tilfælde bruges der også blade fra tomat blade og hø, der frembringer den grønne duft i parfumen.

 • Harpikser
 • Dette er en ingrediens der er blevet værdsat siden oldtiden. Harpiks er ofte blevet brugt i forbindelse med røgelse og parfumer, samt som et medicinsk virkemiddel. Der bliver ofte anvendt labdanum, røgelse/oliebanum, balsam peru, myrra, tyggegummi benzoin sammen med fyr og gran harpiks.

 • Frø
 • Tonka bønner, gulerod frø, koriander, kommen, kakao, kardemomme, anis, muskatnød, muskatblomme, er de mest anvendelige frø.

 • Træ arter
 • Det er en af de vigtigste elementer i en parfume, vigtigheden ved en base note kan ikke overdrives. Til dette formål kan der bruges sandeltræ, rosentræ, birk, agar træ, fyr, enebær og cedertræ.

Animalske aroma kilder i parfume

 • Ambra
 • Dette er klumper af oxiderede fedtforbindelser, der bliver udskilt of udvist fra kaskelothvalen. Ambra kan godt, men skal ikke forvekslet med gult rav, der typisk anvendes til smykker. Høsten af ambra indebærer en vis skade på dyret, ses dette som værende en smule kontrovers.

 • Bævergrej
 • Er en bestemt duft der kommer fra kirtler, der er placeret i bæverens bagparti. Kirtlerne bliver malket og derved udvindes den søde, behagelige duft.

 • Castoreum
 • Dette er den lugt bævere bruger til at markere deres territorier med. Denne duft kommer også fra bæverens bagparti og er ofte blandet med diverse ekskrementer fra bæveren.

 • Civet
 • Er også er bedre kendt som civet musk, er en duft dyr ofte bruger til at markere deres territorie med. I begyndelsen har denne lugt ikke en behagelig duft, men efter nogen tid former det sig til en yderst behagelig duft. Ofte udtrækkes denne musk fra desmerdyret og andre dyr i familie med denne. I dag er denne aroma ofte produceret syntetisk.

 • Hyraceum
 • Som i daglig tale er bedre kendt som Afrika sten. Dette er forstenet urin fra Hyrax/klippegrævlingen. Denne aroma har en dyrisk sensualitet, med et hint af musk, civet, tobak, agertræ og castoreum.

 • Honeycomb
 • Her bruges både bivoksen og honningen til at producere et absolut. Bivoksen bliver udtrukket med ætanol, hvor ætanolen fordamper og derved skabes bivoks absolut aromaen.

 • Musk
 • Moskus er ofte taget fra en kirtel, sæk eller bælg, der er placeret mellem kønsdelene og navlen af en mandelige moskushjort fra Himalaya. Nu er det mest normalt at bruge syntetisk musk, den syntetiske musk kaldes i daglig tage for hvid musk.

  I bund og grund, er det vigtigste at vælge en parfume man selv kan lidt, dog vil det, som nævnt tidligere, være en fordel ikke at forgifte omverdenen samtidig. Men stol på dig selv, lav forarbejdet og test parfumerne, inden du beslutter dig.

  Nu er i klædt godt på til at udforske en verden af dufte og i stand til at vælge den helt rigtige parfume. Så gribe udfordringen an og vælge en duft, mangler i inspiration er i mere end velkommen til at browse gennem.