Af • 29 June, 2016

Guiden til hvordan du finder den rette parfume. Er det til dig selv eller til gave? Det gælder om at finde den rette kombination af aromaer, noter og dufte, lige meget hvilken anledning det er til!

En guide til at finde den rette duft, 6 trin til at finde en parfume og en oversigt fyldt med nyttig viden omkring parfumernes noter og aromaer. Hvordan spiller de forskellige kombinationer godt sammen, skal det være klassiske dufte eller skal den have et moderne twist?

Vælger du den rette parfume?

At vælge den rette parfume er ofte en udfordring. Om det så er i butikken eller på nettet du søger, kan det være lige svært. Grunden til det store besvær, hviler nok i den begrænset viden man har omkring parfume.

Der er så mange forskellige noter, aromaer og dufte kombineret i en parfume. De mange blandinger skal også fungere sammen, før det dufter godt. At blande selv parfume er ofte svære end som så. Her vil jeg prøve og give jer en guidede tur parfumens sammensætning, hvordan, hvad og hvorfor, er nogle af de spørgsmål der bliver besvaret.

Så frygt ej, hjælpen er på vej. Efter i har læst dette opslag, vil i være bedre klædt på til at vælge jeres dufte, helt på egen hånd!

Find din duft!

Det kan sagtens betale sig at undersøge markedet inden du foretager et køb, samtidig kan det være en stor hjælp at undersøge hvilke noter og aromaer der passer sammen.

Det handler netop ikke blot om at købe en duft der kan bruges til alle lejligheder. Men om at finde din duft eller dufte, der repræsentere dig og lejligheden den skal bruges til.

Vi anbefaler

Hvilke kriterier skal parfumer leve op til?

Er det et krav at man skal have en parfume til alle lejligheder? Nej, det vigtigste er at du kan lide duften og at parfumen du vælger kan arbejde harmonisk med din krop.

En god ide er at finde et par forskellige parfumer, en til hverdag (der er frisk og let, en mild behagelig duft der umiddelbart ikke dominere lokalerne du træder ind i) og en til mere festlige lejligheder (her kan der godt være en mere krydret undertone, med en lettere dominerende fornemmelse, dog uden at forgifte rummet). Dette er de vigtigste parfumer at have på lager.

Her er en 6 trins guiden til hvordan du vælger den helt rette duft, om enten det skal være til hverdag, festlige lejligheder eller noget mere romantisk.

6 trin til at finde din parfume!

Trin 1. Du skal ned en butik, lige meget hvor detaljeret parfumerne er beskrevet på nettet eller på indpakningen, skal du dufte til produktet før du kan tage en beslutning. Her er det typisk bedst med en fysisk butik, der råder over et stort sortiment.

Trin 2. Gå en runde og duft til en masse parfumer, dernæst skal du udvælge de parfumer du synes dufter bedst og de dufte der passer til det formål de skal bruges til.

Trin 3. Et godt trick som tidligere er blevet nævnt her på siden, er at medbringe en lille pose kaffebønner, det siges nemlig at kaffebønner neutraliserer den duft du lige har duftet til. Derved vil du få en klar fornemmelse af de forskellige dufte, uden at have indblanding fra andre dufte.

Trin 4. Dernæst skal du igennem endnu en udvælgelse fase, vælg en lille håndfuld, en 4 – 5 stykker af de parfumer du bedst kan lide.

Trin 5. Efter du har fundet dine personlige præferencer, skal du bede ekspedienten om at få små prøver på alle 4 – 5 stk, som du dernæst kan tage med hjem. Du skal teste parfumerne en af gange, så du kan få en fornemmelse for hvordan din krops kemi og parfumens dufte samarbejder, dette tager en lille times tid for hver parfume. Visse parfumer kan nemlig også have tendens til at give irritation på kroppen, og det er vigtigt at din yndlingsparfume ikke har denne effekt.

Trin 6. Når du har afprøvet diverse parfume tester du fik med hjem, kan du uden kvaler gå igang med at købe den eller dem, der er muligheder for at gå tilbage i butikken eller endnu nemmere tage et kig på vores udvalg af parfumer.

Hvis du stadig er usikker på hvordan og hvorledes du vælger sammensætningen af de forskellige dufte, og hvilken duft passer til den rette lejlighed. Så frygt ej, vi har lavet en kort guide til hvilke noter og aromaer, der passer godt sammen i de nedenstående kategorier.

Hverdags parfumen?

Hverdags parfumen skal ofte gerne have en mild klassisk note, der godt kan rundes op med en note af citrus. Denne duft må meget gerne være let og frisk, en blanding af citrus, træ, jasmin og en lidt krydre. Da denne parfume er mere til den friske side, gør det hurtigt bæreren af parfumen mere attraktiv at være omkring.

Hverdags parfumen kan også uden problemer bæres af en mere sporty type, der er det så en personligt valg om man gerne vil have lidt ekstra krydre ind over de mere friske noter. Her vil jeg anbefale Calvin Klein CK One og Lacoste Essential der både er mild og frisk, uden at være ikke kedelig.

Parfume til festlige lejligheder?

En parfume til mere festlige omstændigheder, så som receptioner, fester og specielle lejligheder, kan uden tvivl være både tung og stærk. Her kan det sagtens gøres brug af mørkere og mere krydret noter, der vil det være en god ide at kombinere noter af læder, træ og en sødelig note, samt gerne et hint af moskus. Her vil jeg anbefale Jean Paul Gaultier Le Male EDT, der er blevet beskrevet af mænd, som en rigtig mande duft, hvilket efter min personlige mening er en glimrende beskrivelse af lige netop denne duft.

Vi anbefaler

Romantisk eller undskyldnings parfume?

I dette tilfælde vil en kombination af træ, jasmin, en lettere sødelig blomst og noget pebret sagtens være sagen. Mænd kan sagtens bevæge sig ind på søde noter i deres dufte, med måde. Generelt laves der ikke ekstremt søde parfumer til mænd, som der i stor grad gøres til kvinder. Derfor skal i ikke være bange for at træde ind på de lidt sødere noter. Her vil jeg anbefale Armani Code, der har en dybere, let krydret og mere sensuel undertone i sig.

Forførende Parfume?

Skal det være en parfume der hjælper med casanova tricksene, skal undertonerne bygges op omkring en lettere dominerende kraft, der afrundes med mild sødme og et hint af friskhed, til sådan en parfume kan det i nogle tilfælde være en god ide med hvid musk ind over noterne.
Det er ofte en mere orientalsk og østlig aroma der kan gøres brug af til dette formål. I dette tilfælde vil jeg anbefale Paco Rabanne One Million EDT, der er fyldt med sødelige og krydret noter.

Det var et par hjælpende tips og tricks til rejsen mod den rette duft. Hvis de første 6 trin ikke har skabt nok inspiration, så kan du med snilde og hurtighed lige sætte dig mere ind i parfume verdenen. Nedenfor er der præsenteret de mere klassiske duft kombinationer, en moderne fortolkning af klassikeren og en gennemgang af de forskellige aromaer der findes i parfumer. Både hvad, hvor og hvordan, bliver besvaret løbende.

Noter i parfume

Klassiske noter i parfumer

• Single blomstDufte der er domineret af en specifik blomsts duft.
• Blomster buketEn kombination af dufte, der er en blanding af flere forskellige blomster noter. Det er stadig blomster duften der dominerer, her er det blot i sammen spil med flere forskellige blomster.
• Amber eller orientalskDette er den stor duft klasse, her er kombinationerne rettet mod en meget mellem østlig og østlig duft sensation. I denne klasse dufter man ofte Ambra eller labdanum, i kombination med enten vanilje, tonka bønner, blomster og skov. Disse duft samlinger, skaber netop en østlig aroma.
• TræDenne duft er domineret af enten agar træ, sandeltræ og/eller cedertræ.
• Læderer møder man en familie af dufte, i denne kategori er der plads til dufte af honning, træ, tobak og tjære. Denne duft er at finde i enten midt noten eller i base noten i parfumen.
• ChypreDette er en meget specifik duft, der er bygget op på bergamot appelsin, mos fra egetræ og lbdanum.
• FougéreDenne kategori består af en base af lavendel, kumarin og mos fra egetræ. Det er ofte herre parfumer der er tilknyttet denne kategori. Det kan typisk mærkes på den skarpe herbaceous og træ lignende duft.

Moderne noter i parfumer

• Lyse blomsterHer skabes der en kombination af de klassiske single blomst og blomster buket. Der skaber en sødelig note af blandet blomster, der også har en vis kraft over sig.
• GrønEn lettere udgave af Cypre, hvor der er elementer af klippet græs, knuste grønne blade og agurk. En duft der minder om frisk skov og natur.
• OzonicEn kombination af orientalsk, blomster og træ. En ren duft der godt kan sammenlignes en smugle med duften af havet.
• CitrusHovedsagelig frisk med noter af citrus.
• FruityEn blanding af frugt aromaer både citrus, fersken, solbær, mango og mange flere frugt aromaer. En sødelige men samtidig frisk kombination, der går sig godt til forår, sommer og hverdag.
• GourmandEn dessert lignende aroma, med vanilje, tonka bønner, kumarin. Det kan ofte sammenlignes med duften af desserter eller er aromaerne designet til at minde om andre mad typer.

Aromaer i Parfume

Plante aroma kilder i parfume

• BarkI denne kategori bliver barken ofte brugt sammen med kanel og cascarilla, de duftende olier er udtrukket fra sassafras rødder og safrole, mikses med barken.
• BlomsterDet er uden tvivl den største og bredeste af parfume aromaerne. Derfor er det ofte denne kategori der bliver brugt mest i parfumer. Her er det ofte blomster fra de forskellige klasser, roser, jasmin, mimoser, osmanthus, narcisser, plumeria, geranium, tuberose, cassie, ambrette og blomsterne fra diverse citrus frugter og ylang-ylang træer. Udover disse nævnte blomster, bruges også vanilje orkidién, der dog først skal bestøves og gøres til frø bælge før det er muligt at anvende til parfumer.
• FrugterFriske frugte bruges ikke i parfumer, hvis denne type aroma duftes i en parfume er dette mere tilbøjeligt til at være en syntetisk komposition. Dog er der et par undtagelser, så som solbær blade, litsea cubeba, vanilje og enebær. Citrus frugters skræl bruges ofte til at udtrække aromaer fra.
• Blade og kvisteDe mest brugte noter fra kviste og blade, findes i lavendel blade, patchouli, salvie, rosmarin, citrus og violer. I visse tilfælde bruges der også blade fra tomat blade og hø, der frembringer den grønne duft i parfumen.
• HarpikserDette er en ingrediens der er blevet værdsat siden oldtiden. Harpiks er ofte blevet brugt i forbindelse med røgelse og parfumer, samt som et medicinsk virkemiddel. Der bliver ofte anvendt labdanum, røgelse/oliebanum, balsam peru, myrra, tyggegummi benzoin sammen med fyr og gran harpiks.
• Rødder, jordstængler og pærerDet mest almindelig anvendt i parfumer, er blandt andet iris jordstængler, vetiver, rødder, forskellige jordstængler af ingefærd familien.
• FrøTonka bønner, gulerod frø, koriander, kommen, kakao, kardemomme, anis, muskatnød, muskatblomme, er de mest anvendelige frø.
• Træ arterDet er en af de vigtigste elementer i en parfume, vigtigheden ved en base note kan ikke overdrives. Til dette formål kan der bruges sandeltræ, rosentræ, birk, agar træ, fyr, enebær og cedertræ.

Animalske aroma kilder i parfume

• AmbraDette er klumper af oxiderede fedtforbindelser, der bliver udskilt of udvist fra kaskelothvalen. Ambra kan godt, men skal ikke forvekslet med gult rav, der typisk anvendes til smykker. Høsten af ambra indebærer en vis skade på dyret, ses dette som værende en smule kontrovers.
• BævergrejEr en bestemt duft der kommer fra kirtler, der er placeret i bæverens bagparti. Kirtlerne bliver malket og derved udvindes den søde, behagelige duft.
• CastoreumDette er den lugt bævere bruger til at markere deres territorier med. Denne duft kommer også fra bæverens bagparti og er ofte blandet med diverse ekskrementer fra bæveren.
• Civeter også er bedre kendt som civet musk, er en duft dyr ofte bruger til at markere deres territorie med. I begyndelsen har denne lugt ikke en behagelig duft, men efter nogen tid former det sig til en yderst behagelig duft. Ofte udtrækkes denne musk fra desmerdyret og andre dyr i familie med denne. I dag er denne aroma ofte produceret syntetisk.
• HyraceumSom i daglig tale er bedre kendt som Afrika sten. Dette er forstenet urin fra Hyrax/klippegrævlingen. Denne aroma har en dyrisk sensualitet, med et hint af musk, civet, tobak, agertræ og castoreum.
• HoneycombHer bruges både bivoksen og honningen til at producere et absolut. Bivoksen bliver udtrukket med ætanol, hvor ætanolen fordamper og derved skabes bivoks absolut aromaen.
• MuskMoskus er ofte taget fra en kirtel, sæk eller bælg, der er placeret mellem kønsdelene og navlen af en mandelige moskushjort fra Himalaya. Nu er det mest normalt at bruge syntetisk musk, den syntetiske musk kaldes i daglig tage for hvid musk.

I bund og grund, er det vigtigste at vælge en parfume man selv kan lidt, dog vil det, som nævnt tidligere, være en fordel ikke at forgifte omverdenen samtidig. Men stol på dig selv, lav forarbejdet og test parfumerne, inden du beslutter dig.

Nu er i klædt godt på til at udforske en verden af dufte og i stand til at vælge den helt rigtige parfume. Så gribe udfordringen an og vælge en duft, mangler i inspiration er i mere end velkommen til at browse gennem vores udvalg af parfumer.