Af • 20 March, 2018

Selvom mange engangsskrabere i dag er state-of-the-art, hvad angår skarphed, så er det bare som navnet antyder; til engangs brug. Den ægte old-school måde er barberkniven med tilhørende strop til.

Du får en meget bedre barbering og med stroppen holder din barberkniv meget længere, ja nogen holder et helt liv. Ganske vist kræver det lidt øvelse, at benytte sådan en tingest, men så snart færdighederne er på plads, får du en barbering uden lige.

Hvad bruger man en læderstrop til?

En barberkniv kaldes i brede kredse for en ”ragekniv” og den skal være knivskarp HVER eneste gang ellers får du ikke fornøjelsen af kniven.

Til at gøre en ragekniv skarp, bruges en ”Strop”.  En strop er en læder ting som du bruger til at holde din barberkniv skarp.  Vi har her på Made4men gjort os den ulejlighed, at forsøge at hjælpe dig på vej.

Strop historien

Strops er nok mest kendt fra gamle film hvor man ser en barber kører sin barberkniv op og ned af et stykke læder.

Der findes tre typer af strops. De hedder hanging, loom og paddle strops. De bruges alle sammen til at rette/rense spidsen af bladet inden en barbering så det er helt skarpt. Loom og paddle strops er mere sjældne, og den klart mest populære er den hængende eller hanging på engelsk. Både Loom og paddle er flade overflader, mens den hængende kan tvistes og drejes og skal sidde fast i et eller andet, fx en knage. Den hængende strop er klart den mest populære. Vi har hos os kun den hængende og paddle strop, simpelthen fordi udbuddet af loom er meget lille.

Vores mest populære hængende strop er
Vores mest populære paddle strop er

Strop materialer

En strop består af to dele, en type af læder og så en eller anden form for stof. Stoffet bruges til at rengøre barberkniven for skidt og fjerne alle rester af oxidering og rust. Når du bruger stroppen starter du med at bruge stofdelen, og derefter bruger du læder delen.

Læderdelen er den, hvor der egentlig bliver stroppet. Du kører den op af stroppen mod barberretningen og skifter mellem hver strøg side. Det retter den fine spidse på barberbladet ud og sørger for at du har en helt skarp knivsæg.

Der findes mange valg indenfor læderen og siden 1800 tallet er hestelæder (horsehide shell) blevet anset som værende det fineste læder du kan få. Der findes og en række kolædre som er blevet behandlet, disse omtales oftest latigo læder. Udover det findes en række mindre brugte lædere, og til sidst også syntetisk læder til dem som mener vi skal lade dyr leve istedet for at lave læder strops udad dem.

Stropping eller slibning

Selvom det er mest normalt at stroppe lige inden din barbering, så kan en strop også bruges til at slibe og forlænge livet på din skraber væsentlig ved at bruge den efter sammen med en strop paste. Det er præcis samme process, men efter bruger du en strop paste på læderet og køre derefter barberkniven på læderet.

Sådan gør du:

1: Fiksér den ene ende af din strop, hvis det er en hanging, og hold den helt stram med hånden.

2: Det er vigtigt, at du vender æggen på kniven væk fra dig selv og kører nedad. Når enden på stroppen er nået, vender du kniven om og kører den anden vej. Dette gentages cirka 30 gange.

2: Du må ikke lade stroppen glide rundt om bladet – det kaldes at ”rulle” æggen. Det sløver rageren.

4: Vend stroppen om og gnid gerne hånden på den, for at skabe friktions varme. (ikke et must) Derefter giver du din ragekniv samme omgang. (30 strøg)

5: Sænk tempoet og sæt tid af til stropping.

Summary
Strop og ragekniv – Old is the new black!
Article Name
Strop og ragekniv – Old is the new black!
Description
Skal du være med til at føre en arv videre? Barberkniven er tilbage og vi har en guide klar til dig!
Author
Publisher Name
Made4Men Magazine